|
||||||||||
|
|||||||
| Zarejestruj się | Blogi mampsa | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|||
|
|||
|
Większe pieski są mądrzejsze...? :/ Co to za bzdura? Mniejszym pieska poswieca sie z reguly mniej czasu i pewnie dlatego taka opinia ze sa "glupsze"
Dla mnie to jakas mega bzdura |
|
|
||||
|
||||
|
Temat działu zapewne jak większość ma skłaniać użytkowników do dyskusji.
Prawda jest taka, ze nie ma reguły na to czy duży pies jest mądrzejszy od większego. Są rasy, które mają większe predyspozycje inne mniejsze, ale to nie zależy od wzrostu. Zależy to od czasu poświęcanemu psu na naukę, metod szkolenia, typu, rasy jak i pochodzenia . |
|
|
||||
|
||||
|
Wielkość nie ma znaczenia
Ważne żeby psu poświęcić czas. Tak jak korkowa pisała dużo zależy od predyspozycji rasy itd. A po kundelkach można się spodziewać wszystkiego ![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Nie można powiedzieć,że większe psy są mądrzejsze,ale tak się utarło. Myśle,że przedewszystkim dlatego,że to większe psy częściej widuje się na szkoleniu. Jak mały pies ciagnię na smyczy albo jest agrezywny to często przymyka się na to oko,a u większego psa się na to szybko zwraca uwagę. I do takiego postrzegania psów przyczyniają się też wszyscy właściciele rozpieszczonych małych psów,które na nie dmuchają,chuchają,nie dbają o socjalizację,nie dają dochodzić do innych psów i ludzi,nie spuszczają ze smyczy,ciągle tylko mówią to za duży piesek nie podchodź itp.
|
|
|
||||
|
||||
|
bzdura totalna ... to samo można wypracować z dużym jak i małym psem
![]() Jeszcze denerwują mnie stwierdzenia że dana rasa jest głupia a druga mądra ... po prostu żal:/ |
|
|
|||
|
|||
|
Kasia ciekawe dlaczego Cię to denerwuje hehe...
![]() (zresztą mnie także) |
|
|
||||
|
||||
|
Podobnie jak Wy uważam, że i większy, i mniejszy pies mogą być równie mądre. Z resztą, czy są głupie psy? Mnie się wydaje, że nie
Jeśli ktoś nadal ma wątpliwości co do tego, że duży jest mądrzejszy, to ja na przykładzie swojej malutkiej suczki udowodnię, że tak nie jest - moja suczka na razie umie trzy komendy, a owczarek niemiecki rodziców koleżanki żadnej. Jest tak, ponieważ z Tosią codziennie staramy się ćwiczyć, powtarzamy to co umiemy, a jak uznamy, że mamy to już dobrze opanowane zaczynamy naukę czegoś nowego, a ONek nie ćwiczy w ogóle i ogólnie jego właściciele poświęcają mu mało czasu. Amigo, stwierdzenie że ta i ta rasa jest mądra, a ta i ta głupia też mnie denerwuje -.-' Podobnie jak to, że rasowce są mądrzejsze od kundelków, czy na odwrót (też się zdarza). Albo dziwią mnie też ludzie, którzy sami się dziwią, że np. labrador nie chce wykonać jakieś komendy, bo uważają, że komendy to ma wkodowane w geny. |
|
|
|||
|
|||
|
ta stwierdzenie to jest głupia rasa mnie poprostu dobija,ludzie nie biorą pod uwagę do czego dana rasa była wyhodowana i potem jak pies myśliwski biega za zwierzyną i nie wraca na wołanie to głupi,a jak pasterski zagania rodzinkę i podszczypuje gości to już wogóle do dupy
|
|
|
|||
|
|||
|
Kasia zgadzam się,a to,że są uparte i mają silny instynkt jest przydatne w pracy do której został wyhodowane,chociaż przeszkadza zazwyczaj u psa rodzinnego,tylko,że beagle nie są i nie będą kanapowcami:-)
|