forum dyskusyjne mampsa.pl
Szkolenie i WychowanieSklep dla PsówKatalog KynologicznyForum DyskusyjneEncyklopedia Ras PsówBlog o Psach

Wróć   Pies i Ty | Forum mampsa.pl - pytania, problemy, odpowiedzi, porady, wskazówki. > Warto dyskutować > Duże psy są zawsze mądrzejsze
Zarejestruj się Blogi mampsa FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 24-02-2008, 10:20
chicken chicken jest offline
nowy uczestnik forum

Domyślnie Większe pieski są mądrzejsze...? :/

Większe pieski są mądrzejsze...? :/ Co to za bzdura? Mniejszym pieska poswieca sie z reguly mniej czasu i pewnie dlatego taka opinia ze sa "glupsze" Dla mnie to jakas mega bzdura
Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2008, 11:16
Awatar korkowa
korkowa korkowa jest offline
opiekun forum mampsa.pl

Imię psa: Kora, Kaja, Rexus
Notatki w blogu: 38
Wyślij wiadomość przez Yahoo do korkowa Wyślij wiadomość przez Skype™ do korkowa Wyślij wiadomość Gadu Gadu do korkowa
Domyślnie Odp: Większe pieski są mądrzejsze...? :/

Temat działu zapewne jak większość ma skłaniać użytkowników do dyskusji.
Prawda jest taka, ze nie ma reguły na to czy duży pies jest mądrzejszy od większego.
Są rasy, które mają większe predyspozycje inne mniejsze, ale to nie zależy od wzrostu. Zależy to od czasu poświęcanemu psu na naukę, metod szkolenia, typu, rasy jak i pochodzenia.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2008, 13:28
Awatar Kinia
Kinia Kinia jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Marley
Notatki w blogu: 13
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Kinia

Wielkość nie ma znaczenia

Ważne żeby psu poświęcić czas. Tak jak korkowa pisała dużo zależy od predyspozycji rasy itd. A po kundelkach można się spodziewać wszystkiego
Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2008, 15:14
borderek borderek jest offline
miłośnik psów

Notatki w blogu: 28
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do borderek

Nie można powiedzieć,że większe psy są mądrzejsze,ale tak się utarło. Myśle,że przedewszystkim dlatego,że to większe psy częściej widuje się na szkoleniu. Jak mały pies ciagnię na smyczy albo jest agrezywny to często przymyka się na to oko,a u większego psa się na to szybko zwraca uwagę. I do takiego postrzegania psów przyczyniają się też wszyscy właściciele rozpieszczonych małych psów,które na nie dmuchają,chuchają,nie dbają o socjalizację,nie dają dochodzić do innych psów i ludzi,nie spuszczają ze smyczy,ciągle tylko mówią to za duży piesek nie podchodź itp.
Stary 24-03-2008, 09:08
Awatar Amigo
Amigo Amigo jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Amigo, Bajer
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Amigo

bzdura totalna ... to samo można wypracować z dużym jak i małym psem

Jeszcze denerwują mnie stwierdzenia że dana rasa jest głupia a druga mądra ... po prostu żal:/
Stary 24-03-2008, 10:24
Polna Polna jest offline
cudowny właściciel

Kasia ciekawe dlaczego Cię to denerwuje hehe...

(zresztą mnie także)
Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2008, 13:31
Awatar Malina
Malina Malina jest offline
cudowny właściciel

Imię psa: Tosia
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Malina

Podobnie jak Wy uważam, że i większy, i mniejszy pies mogą być równie mądre. Z resztą, czy są głupie psy? Mnie się wydaje, że nie
Jeśli ktoś nadal ma wątpliwości co do tego, że duży jest mądrzejszy, to ja na przykładzie swojej malutkiej suczki udowodnię, że tak nie jest - moja suczka na razie umie trzy komendy, a owczarek niemiecki rodziców koleżanki żadnej. Jest tak, ponieważ z Tosią codziennie staramy się ćwiczyć, powtarzamy to co umiemy, a jak uznamy, że mamy to już dobrze opanowane zaczynamy naukę czegoś nowego, a ONek nie ćwiczy w ogóle i ogólnie jego właściciele poświęcają mu mało czasu.
Amigo, stwierdzenie że ta i ta rasa jest mądra, a ta i ta głupia też mnie denerwuje -.-' Podobnie jak to, że rasowce są mądrzejsze od kundelków, czy na odwrót (też się zdarza). Albo dziwią mnie też ludzie, którzy sami się dziwią, że np. labrador nie chce wykonać jakieś komendy, bo uważają, że komendy to ma wkodowane w geny.
Stary 24-03-2008, 15:05
miłośnik psów

ta stwierdzenie to jest głupia rasa mnie poprostu dobija,ludzie nie biorą pod uwagę do czego dana rasa była wyhodowana i potem jak pies myśliwski biega za zwierzyną i nie wraca na wołanie to głupi,a jak pasterski zagania rodzinkę i podszczypuje gości to już wogóle do dupy
Stary 24-03-2008, 15:55
Awatar Amigo
Amigo Amigo jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Amigo, Bajer
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Amigo

Więc jak ktoś mi mówi że beagle są głupie to ja mu mówię że sam jest głupi bo to święta prawda
Stary 24-03-2008, 16:18
miłośnik psów

Kasia zgadzam się,a to,że są uparte i mają silny instynkt jest przydatne w pracy do której został wyhodowane,chociaż przeszkadza zazwyczaj u psa rodzinnego,tylko,że beagle nie są i nie będą kanapowcami:-)

Narzędzia wątku
Wygląd

Skocz do forum