|
||||||||||
|
|||||||
| Zarejestruj się | Blogi mampsa | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
|
Witam ostatnio natknęłam się w internecie na ogłoszenie o ogrodzeniach elektrycznych, i pomyślałam, że byłoby to dobre rozwiązanie dla psa który ucieka z ogrodu. Nie wiem nigdy się nie spotkałam z takimi ogrodzeniami nie wiem czy one coś poradzą na uciekającego psa. Doradźcie mi. Pozdrawiam.~~, 2008-01-08 11:18:09
|
|
|
||||
|
||||
|
Jest wiele rodzajów ogrodzeń elektrycznych. Pewnie wszystko zależy od ogrodzenia, od psa i sposobu zastosowania. Ja osobiście nie jestem fanką takich rozwiązań.
Czy nie można ogrodu ogrodzić normalnym ogrodzeniem? A właściwie dlaczego pies ucieka? W jakich sytuacjach to się dzieje? Marta i Wika, wikamarta@o2.pl, 2008-01-08 14:55:38 |
|
|
||||
|
||||
|
Nie moża bo ogród jest dośc duży i mamy go "na spółe" z sąsiadem znaczy sąsiad ma małą częśc ale właśnie tam on ma króliki i tamtedy peis najczęściej ucieka ale i tak on jest w stanie przeskoczyc wysokie ogrodzenie a jak nie przeskoczyc to przejsc jak kot... Ucieka dlatego, że pies poprostu kocha polowac i biegac.. tak jak husky.
~~, 2008-01-12 12:27:24 |
|
|
||||
|
||||
|
To wszystko pewnie zależy od tego, jak się zastosuje takie ogrodzenie. Osobiście nie mam tu doświadczenia, w ogóle nie mam doświadczenia w stosowaniu awersyjnych bodźców w szkoleniu i wychowaniu psa.
Może zadziałać, a może nie zadziałać. Np. na konie pastuch elektryczny w większości przypadków działa, a jednak znam przypadki, kiedy konie radzą sobie z nim i uciekają. Może zniechęci się do ucieczek od razu, a może będzie kombinował i w końcu coś wykombinuje. Zależy jak bardzo będzie zdeterminowany :-) Może być też tak, że skojarzy sobie nieprzyjemny bodziec z czymś całkiem innym niż byśmy chcieli. To wszystko zależy od zastosowania. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Marta i Wika, wikamarta@o2.pl, 2008-01-15 10:33:21 |
|
|
|||
|
|||
|
Też mieliśmy problem rozwiązanie okazało sie proste. Bezprzewodowe ogrodzenie elektryczne z obrożą czy jak tam oni to nazywają. Ja kupiłem w sklepie internetowym jakieś 700zł kosztowało zobacz http://www.pastuchy.pl/114_Obroza_el...a_dla_psa.html coś takiego mamy, sprawdza się bardzo dobrze. zresztą pies tak się nauczył ze od 2 miesięcy bateri nie ma a i tak nie przechodzi przez płot.
|
|
|
|||
|
|||
|
Mój pies też często ucieka, bo zmieści się między prętami ogrodzenia. Kupiłam siatkę, ale przegryzł. Ucieka też jak tata otworzy brame. Najgorsze jest to, że jak ćwicze to wraca, ale jak trening zakończony to już nie. To samo na spacerze . Widzi nagrode, to nie odejdzie na krok, ale jak nie to ucieka... Help me!!!
|
|
|
||||
|
||||
|
wypełnij plot metalowa siatka
jeśli nie odchodzi jak pracujesz to nie będzie problemu by nauczyć go ze na spacerach tez masz nagrody i ze jak przyjdzie to będzie fajnie i dostanie |
|
|
|||
|
|||
|
No okej, ale jak na spacerze widzi przysmak to na krok nie odejdzie, będzie chodził za toba, ale jak po jakiejś chwili mu nie dasz, to sobie pujdzie. Co prawda pilnuje się, ale nie przyjdzie.Trzeba go gonić (wiem, że to dla niego zabawa, ale co poradzisz). On nie ucieka tak jakoś, że chce się bawić, tylko znaczy teren wącha itp. Próbowałam z chowaniem się za np. drzewo, al przez to, jak pisałam tylko się pilnuje.
![]() |
|
|
|||
|
|||
|
Teraz jest jeszcze więcej tych pastuchów, np tutaj: http://easypet.pl/cat-115.aspx
|