|
||||||||||
|
|
||||
|
||||
|
mam psa mieszanca wilka strasznie szczeka gdy wychodze z domu .Potrafi wyc 2 godziny niestety sasiedzi nie wytrzymuja nerwowo tego . Co mam robic ?? Ostatnio slyszalam o obrozy przeciw szczekaniu czy jest to skuteczne ??
Asia, asik20023@wp.pl, 2007-08-23 11:13:54 |
|
|
||||
|
||||
|
Obroża przeciw szczekowa na pewno nie rozwiąże problemu do końca. Będzie tylko drażniła psa i powodowala u niego dyskomfort, a to spowoduje jeszcze większe pobudzenie. Zostawiaj psu duzo różnych zabawek, któru\ymi się zajmie. Kong wypełniony smakołykami, suszone przysmaki ( uszy świńskie) kości. Przed pozostawieniem psa samego wyjdź z nim n naprwadę bardzo długi i wyczerpujący spacer.
Może pies nie był przyzwyczajany stpniowo do zostawiania samemu i dlatego teraz nie może znieść rozłąki. Po powrocie do domu nie witaj się z nim do razu w drzwiach. Przez chwilę go ignoruj, a dopiero potem przywitaj, pobaw się z nim. WYjdźcie na spacer. Na spacerze sie pobawcie. Po powrocie do domu znowu przez chwilę go ignoruj. Mam nadzieję, ze wszystko bedzie dobrze, chociaż na efekty nie należy liczyć odrazu. Jeśli dalej nic nie będzie pomagać zwróć się ze swoim problemem do specjalisty od zachowań zwierząt, behawiorysty. Polecam pana Andrzeja Kłosińskiego, który prowadzi cykl artykułów w miesięczniku "Mój Pies". Polecam ci czytac. Może w nim znadziesz ciekawe dla ciebie informacje. Pod adresem tej strony znajdziesz w razie czego kontakt do behawiorysty. www.amichien.pl Pomocny może byc tez treser, trener psów. Podpowie ci profesjonalnie, co należy zrobić z twoim psem. Mam nadzieję, ze ci sie uda. Weronika, 2007-08-23 11:47:12 |
|
|
||||
|
||||
|
Znajdź mu jakieś zajęcie, on wyje bo separacja jest dla niego frustrujaca, żadne obroże antyszczek sa nie ptrzebne, naucz go że po mieszkaniu pochowane są np smakołyki, wtedy zajmie się szukaniem a nie wyciem, możesz mu też dać gryzak lub coś zajmujacego, powodzenia!
Anonimus, 2007-09-13 11:42:07 |
|
|
||||
|
||||
|
Ja chce wiedzieć czy każdy szczeniak gryzie wszystko i wszystkich bo mój tak.To 4 miesięczny Stafford i ja nie wiem czy ona tak gryzie ze złości czy chce sie bawic czy nawet gryzie bo swędą ja dziąsła???????????
Prosze napiszcie mi coś bo ja juz na głowe dostaje!!! klaudis, malinka1710@buziaczek.pl, 2007-10-16 15:01:18 |
|
|
||||
|
||||
|
kludis kup mu gryzaki i zabawki, być moze wymienia teraz zeby i to jest powodem gryzienia.
A czy wczesniej też tak gryzł? Bo musze znaleść powód by moc się wypowiedziec. Anonimus, sylwia39@gmail.com, 2007-12-04 13:28:54 |
|
|
||||
|
||||
|
Asia, w jakim wieku jest Twój pies?
Od jak dawna go masz? Kiedy zaczęły sie problemy? Co do tej pory próbowałaś z tym robić? Marta i Wika, wikamarta@o2.pl, 2008-01-07 18:30:08 |
|
|
||||
|
||||
|
nasz 1-roczny psiak chodzil za mna wszedzie , jak cien. nawet do toalety . potem okazalo sie, ze bez niego nie moge wyjsc z domu. nawet gdy zostawal z moim mezem wyl i probowal mnie szukac. nie wszedzie mozna zabrac ze soba psa - chocby do pracy czy do sklepu . zaczelam go ukladac , gdy chcialam wyjsc z pokoju , on oczywiscie ruszal razem ze mna , kazalam mu lezec. to troche trwa ale mozna psa nauczyc. teraz wychodze z pokoju , kaze mu lezec i on spokojnie czeka na mnie. zostawiamy go na 1-2 lub 3 godziny w domu i po powrocie nie slysze wycia . jest spokojny. a jeszcze 2-3 miesiace temu wyl caly czas. musicie powoli , konsekwentnie kazac mu pozostac - na poczatku na krotkie chwile a z czasem je wydluzac . gdy jest grzeczny pochwalic , gdy wyje i szczeka ignorowac.
|
|
|
||||
|
||||
|
Witam;-) ja też mam niestety duży problem z moim Cześkiem
jak był małym szczeniakiem, to mieszkaliśmy w klatce, gdzie oprócz niego były jeszcze 3 inne psy, które przy najmniejszych hałasach na klatce szczekały. Niestety mój się tego od nich nauczył;/ i mamy z tym problem do dziś-Czesiek non stop szczeka, ledwo ktoś poruszy się na klatce to on sięe odzywa, przez co mamy problem z sąsiadami, niestety. Robi tak zarówno, jak jesteśmy w domu, i także jak nas nie ma. A jako,że wynajmujemy mieszkanie, to boimy się aby nie mieć problemu z właściecielami. Na dłuższą metę nie będą tolerować skarg sąsiadów na szczekającego psa. Już nie mówiąc, że sam właściciel też nie będzie zadowolony, jak przyjdzie na wizytę, a zostanie przywitany obszczekaniem. A muszę dodać, że czeka nas kolejna przeprowadzka, i nowa właścicielka także ma psa, ale ułożoną suczkę goldenka, która nie szczeka całymi dniami, i myślę, że nie koniecznie będzie na Cześka tolerancyjna. pozdrawiam
|
||||
|
||||
|
Myślę, ze możesz spróbować nauczyć o komendy Daj głos! i Spokój!-można to wyklikać innym sposobem, może być uwarunkowanie, że gdy ktoś porusza się na klatce schodowej bierzesz psa do siebie mówisz komendę, którą wiesz, ze wykona i chwalisz. Co do zostawania w domu, możesz na razie zostawiać włączony TV lub muzykę, żeby częściowo zagłuszyć hałasy, postaraj się by pies zawsze gdy ma zostać sam był zmęczony.
Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy. ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
dziękuje;-)