|
||||||||||
|
|||||||
| Zarejestruj się | Blogi mampsa | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
|
No, długo, ale w koncu nadejdzie ten dzień..
|
|
|
||||
|
||||
|
w mp jest taki artykuł o schroniskowcach. w tym najnowszym
|
|||
|
|||
|
Witam, wczoraj przygarnęłam psa ze schroniska. Jak przyszła do domu odrazu zaczęła się cieszyć. Nie było żadnego problemu. Dopiero dzisiaj jak byłam z nią na spacerku zauważyłam,że po pierwsze szczeka na psy , ale ogon ma podniesiony, po drugie gania za samochodami(bardzo mocno ciągnie), po trzecie skacze na drzwi jak wychodzi ktokolwiek z nas, dokladniej pisząc otwiera łapami drzwi, nie za bardzo chcemy, żeby tak robiła gdyż, może nam poniszczyć drzwi, a nawet uciec. Jeżeli ktokolwiek ma jakieś rady jak nauczyć ją właściwego zachowania to proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuje.
Pozdrawiam, Koreczek ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Jeden z moich psów miał identyczne zachowanie, jak nie mógł otworzyć, to sie rozpędzał i przeskakiwał, bo to była bramka, ale w domu robił dokładnie to samo, nauczył się tego w schronisku, bo tak tylko mógł uciekać, pierwsze co mi poradził trener psa to elektrycznego pastucha...w życiu się na coś takiego nie zgodziłam i zaczełam sama trenować, najpierw ucząc mojego Canisa, że nie wolno mu podchodzić do drzwi bez pozwolenia, potrzebowałam do tego drugiej osoby, która pukała lub dzwoniła, jak Canis ruszał się z miejsca to go zatrzymywałam i kazałam wrócić, przy okazji nauczył się witać gości na komendę, ale to już był skutek uboczny
, a nie zamierzony. Zajęło mi to ok miesiąca, żeby nauczyć Canisa, że nie wolno podchodzić do drzwi w mieszakniu, czy bramki na dworze bez pozwolenia, później zajęłam się pozostawaniem w domu, na dworze mógł siedzieć godzinami sam, w domu wytrzymywał 10 min i już nie panował nad sobą, a nie chciałam go zostawiać na dworze, szczególnie zimą, zaczęłam od zostawienia na 10 min, a potem zwiększałam czas samotnego przebywania, ale przed zostawieniem go w domu, zawsze miał długi spacer i zbawę, które go zmęczyła, więc zostanie w domu sam, zaczął powoli traktować, jak ratunek i możliwość wyspania się i odpoczynku i nauczył się, że zostać samemu nie jest równoznaczne z opuszczeniem go, a jak brałam Canisa ze schroniska to miał już 7 lat, więc nie pracowałam ze szczeniakiem.Większy problem miałam z socjalizacją mojego Ślimaka też ze schroniska, nie wiem dlaczego ale psy ze schronisk często mają problemy z agresją do innych psów, ale to pewnie jest związane z przebywaniem w klatce i walkach, ale chętnie się czegoś dowiem, bo zawsze mnie to interesowało. Ślimak miał prblemy z agresją, ale tylko do dużych psów, sądziłam, że to strach, więc zaczęłam go ćwiczyć kontrolując podchodzenie najpierw do suk dużych ras - poszło, [przestał zaczepiać, z psami było gorzej, ale tutaj z ratunkiem przyszedł mi kolega, który kupil sobie Wilczarza i od szczeniaka mój Ślimak się z nim znał i widział, jak rośnie i nie bal się swojego kumpla, to był mały kroczek do kolejnego odcinka jakim było podpuszczanie go do dużych ras, ale tez najpierw uczyłam go samego podchodzenia, bo Ślimak, jak widział psa to się puszczał pędem i niemal przewracał drugiego psa i zaczynała się afera, więc nauczyłam go panować nad soba i podchodzić spokojnie, również na moją komendę i tak przestał się po pierwsze bać dużych psów, a po drugie oduczył sie atakować, chociaż z niektórymi psami ma wciąż konflikt, ale to chyba raczej problem leży w tamtych psach, bo to one pierwsze zaczepiają i atakują.
Ostatnio edytowane przez Alfa : 11-08-2010 - 11:25. |
|
|
|||
|
|||
|
A co myślicie o kupieni psa od tzw. pseudohodowców. Jestem przeciwniczką takiej sprzedaży, ale one mają tam okropnie http://www.mmlodz.pl/9341/2010/6/13/...nged=true:mad:
|