|
||||||||||
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Witam wszystkich,. Jestem wlascicielka 12-letniej pit bulki. Ostatnio sprobowalam przyzwyczaic Roxi do dzwieku klikera i niestety Roxi jak slyszy klik ucieka jak najdalej ode mnie... Czy moze wie ktos co zrobic, zeby Roxi nie bala sie tego dzwieku?? Probowalam nawet po kliknieciu dac jej ulubiona czekolade, ale niestety, powachala i uciekla...
Z gory dziekuje ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
spróbuj na sam początek wyciszyć kliker (schować go do kieszeni lub pod pachę) i po kliknięciu podać niezwłocznie (do 3 sekund) naprawdę pyszną nagrodę (może coś bardziej pachnącego, kawałeczek parówki?). Pies skojarzy: klik oznacza nagrodę! Tak się warunkuje kliker i sprawia, by pies go polubił.
|
|
|
||||
|
||||
|
Zawsze można użyć innego markera. Np. zakrętki od frugo czy kubusia.
Są też klikery z regulacją głośności |
|
|
||||
|
||||
|
Jeżeli "wyciszenie" klikera nic nie da, to zastąp go czymkolwiek innym - może to być jakiś wydawany przez Ciebie dźwięk - "kliknięcie językiem", jakieś słowo, pstryknięcie palcami czy cokolwiek innego. Ważne tylko żeby za każdym razem brzmiało tak samo. (Ton głosu jest, głośność itp. są ważne, więc zanim przystąpisz do ćwiczeń z psem, popracuj nad swoim "kliknięciem")
|
|||
|
|||
|
Cytat:
--------------------------------------------- Mój Boże!!!!!!!!! Psów się nie karmi czekoladą!! To jest trujące dla psów (może nawet zabić) !! Jak najszybciej przestań to robić!! |
|
|
|||
|
|||
|
Jej
Naprawdę uważaj na tego psa-staruszka |
|
|
||||
|
||||
|
Kapsiu,
Przeczytaj mojego poprzedniego posta - jest tuż przed Twoim. Dlaczego nie zastąpisz dźwięku klikera jakimś słowem czy innym dźwiękiem? Pozdrawiam
|
||||
|
||||
|
Ale faktycznie, Kapsiu ma rację!!! Przecież psa można zabić czekoladą!!!
![]() Jako właścicielka psa powinnaś o tym wiedzeć... ![]() ![]() ![]() A co do klikera, to rzeczywiście można spróbować częstować Roxi smaczkami po usłyszeniu kliknięcia, spróbować innego klikera, lub też po prostu zaprzestać jego używania... ![]() Pozdrawiam. ![]() Ostatnio edytowane przez korkowa : 04-08-2009 - 13:22. |
|
|
||||
|
||||
|
To skoro się boi to ją przekonaj smakołykiem albo po prostu zrezygnuj z metody klikerowej
![]() |