|
||||||||||
|
|||||||
| Zarejestruj się | Blogi mampsa | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
|
W kwietniu w Poznaniu rozpocznie się czipowanie psów
Każdy właściciel psa będzie miał obowiązek wszczepienia mu mikroczipu, który pozwoli na odnalezienie czworonoga, nawet jeśli zgubi się podczas wakacji w ciepłych krajach. Radni Miasta Poznania nałożyli na obywateli obowiązek oznakowania zwierzaków od końca czerwca br. Potrzebne do tego mikroczipy i urządzenia służące do ich odczytu są już w Poznaniu. Miasto zapłaciło za nie 235 tysięcy złotych. Wszczepianie czipów ma odbywać się bezpłatnie, w co najmniej dwóch gabinetach weterynaryjnych na terenie dzielnicy. Jedynym warunkiem ma być okazanie dowodu potwierdzającego, iż właściciel psa jest mieszkańcem Poznania. Miasto zakupiło 20 tysięcy czipów, jednak ilość psów mieszkających w mieście szacuje się na około 50 tysięcy. Za nieoznakowanie psa grozi kara w wysokości od 20 do 500 złotych. Miasto szykuje dla mieszkańców kampanię informacyjną, a jeszcze w tym miesiącu mają rozpocząć się szkolenia straży miejskiej, która będzie dysponować czytnikami. Źródło:www.epoznan.pl |
|
|
||||
|
||||
|
to jest trochę śmieszne
,,Miasto zakupiło 20 tysięcy czipów, jednak ilość psów mieszkających w mieście szacuje się na około 50 tysięcy'' ![]() ![]() ![]() ![]() a co z reszta? trzeba będzie płacić ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
no cóż, niby dobrze, ale mogliby zaopatrzyć się w więcej czipów.
|
||||
|
||||
|
fajnie ze nadal nic nie wiadomo
|
|
|
||||
|
||||
|
Z jednej strony dobry pomysł a z drugiej to chodzi tylko o ściągnięcie pieniędzy z ludzi! Jak pies bedzie zaczipowany to będzie trzeba płacic podatek za psa! Ale szczerze mówiąc czy państwo coś zrobiło dla psów?? Miały byc wyznaczone, ogrodzone tereny gdzie psy będą mogły swobodnie biegac i bawic się! Aż do dziisaj nic takiego nie powstało!
Psy po prostu nie mają żadnych praw! ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
|
|
|
||||
|
||||
moze w końcu ktoś zrozumie że psy takze mają jakies prawa I pies to nie jest przedmiot którym mozna poniewierac tylko zywa istota która także ma uczucia![]() |
|
|
||||
|
||||
|
my sie tam pojawimy zobaczyc
|
|
|
||||
|
||||
|
aha! Ja nie wiem czy tam pojadę! Dla mnie to jest za daleko! A na dzień dzisiejszy nie chce żeby Diana miała czip!
Podobno od roku 2013 wszystkie psy będą musiały mieć obowiązkowo chip! A do tego czasu jeszcze sobie z tym poczekam ![]() |
|
|
||||
|
||||
|
juz teraz muszą miec
![]() jeśli Cie sprawdza to kara 500zl ![]() ja byłam i co do chipów to porażka stanie po kilka godzin i ja nie chipowalam zrobię to w schronisku. ogólnie bardzo fajna impreza,my mieliśmy pokazy były konkursy dla dzieciaków dawali worki ogólnie bardzo pozytywnie OBY WIĘCEJ TAKICH IMPREZ |