|
||||||||||
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Obecnie mam suczkę. Sądzę mimo wszystko, że pieski są lepsze, bo nie mają uciążliwych cieczek. Potrafią uciekać, ale to tak samo, jak suczki- zależy od szkolenia.
Nie jestem zwolenniczką kastracji i sterylizacji. Jest to dla mnie już ostateczność. A jak sądzicie Wy??
|
||||
|
||||
|
Ja wypowiadałam sie już gdzieś w którymś wątku, że płeć jest mi kompletnie obojętna. Suka może być równie dominująca jak pies i nie prawdą jest, że płeć ma duży wpływ na szkolenie....wszystko zależy od indywidualnego charakteru.
Cieczki mi nie przeszkadzają, aż tak zbytnio ...a po za tym można ten problem łatwo rozwiązać.![]() |
|
|
|||
|
|||
|
ten temat już był:-)
a jeśli chodzi o kastrację i sterylizację to uważam,że każdy pies bez rodowodu,jak również z rodowodem,ale wadami dyskwalifikującymi w hodowli powinien być wykastrowany/wysterylizowany |
|
|
||||
|
||||
|
to znaczy ze powinnam wykastrowac mojego dwuletniego sznaucerka mini ???
wydaje mi sie to juz troszke za pozno .... a wracajac do watku czy piesek czy suczka.... zawsze chcalam iec pieska...i do dzis tak mam...piesek to wydaje sie mniej problemow choc tyle samo co z suczka....tylko do suczki dochodzi cieczka... a piesek lubi dominowac |
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
![]() Ja jakoś bardziej lgnę do suk, choć nie jest to dla mnie jakaś bardzo ważna kwestia. Zdaje mi się, że suka prędzej zaakceptuje małe, nieobliczalne dziecko- a takei mam w rodzinie. W chwili obecnej lat 8, jednak gwałtownością dorównuje małej grupie przedszkolnej. Jednak zdecydowaliśmy się na sukę przede wszystkim ze względu na znacznie mniejsze rozmiary suk niż psów. Jednak różnica między 35 a 45 kg wyrywającymi się na smyczy jest znacząca ![]()
|
||||
|
||||
|
aha to w kazdej chwili i w kazdym wieku moge psa wykastrowac ???
ktos mi kiedys powiedzial ze raczej juz jest za pozno na kastracje ... piesek powinien byc wczesniej wykastrowany ... |
|
|
||||
|
||||
|
Cytat:
![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Suka :
-Ma cieczkę - łatwiej poddaje sie tresurze - jest spokojniejsza , uczuciowa i tolerancyjna w stosunku do dzieci . - łatwiej wiążą kontakty z ludźmi i żądziej uciekają. (cieczkę można weliminować poprzez sterylizację ) ![]() Pies: -trudniej się szkoli . -ryzyko ucieczki jest większe niż u suk .(nie istnieja na ten temat wiarygodne statystyki ) -są większe i cięższe niż suki . - Są żywsze bardziej ruchliwe i co nie ulega wątpliwości bardziej agresywne w stosunku do innych psow . (psa można oczywiście odpowiednio wyszkolić ) ![]() Ostatnio edytowane przez becia : 12-08-2010 - 18:22. |
|
|
||||
|
||||
|
Ja zdecydowanie wolę suczki, sama mam suczkę, kundelka której nigdy bym nie wymieniła na rasowca i nie wysterylizowała by jej bo sterylizacja/kastracja zawsze wiąże się z ryzykiem nieudanie zabiegu, moja mama w ten sposób pożegnała się z Lakotą [*] Czarnym mieszańcem, podobnym do husky
![]() Ostatnio edytowane przez Lussi : 14-08-2010 - 17:52. |