forum dyskusyjne mampsa.pl
Szkolenie i WychowanieSklep dla PsówKatalog KynologicznyForum DyskusyjneEncyklopedia Ras PsówBlog o Psach

Wróć   Pies i Ty | Forum mampsa.pl - pytania, problemy, odpowiedzi, porady, wskazówki. > Szkolenie i wychowanie psa > Złe przyzwyczajenia psów
Zarejestruj się Blogi mampsa FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 28-05-2010, 09:37
nata05 nata05 jest offline
lubię psy

Domyślnie Odp: Pies sika w domu !

Deerha, z pewnością już tego nie zrobię. Widziałam wyraźnie tego skutek, a zrobiłam to dlatego, by sprawdzić skutek, gdyż wszyscy znajomi oduczali trzepnięciem gazetą. Jakoś ich pieski oduczyły się szybko, są pogodne i mimo takiego "treningu" czystości nie mają uszczerbku na psychice. Moja jest bardzo wrażliwa, teraz ignoruję siusianie. Zobaczymy. Zastanawia mnie jednak dlaczego tak często w tym wieku. Miała usg pęcherza i mocz na posiew i wszystko jest ok. Moja weterynarz już miesiąc temu była zdziwiona taką częstotliwością. Podejrzewam że psinka jest bardzo emocjonalna, czy z tego wyrośnie?
Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-05-2010, 22:52
Gocha2606 Gocha2606 jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Sasza
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Gocha2606

Prawdopodobni suczka jest "emocjonalna", ale zastanów się też, czy ona już na 100 % wie, że w domu nie sikamy, a na dworze jak najbardziej.

Czyli:

- czy mała jest chwalona, kiedy załatwi się na dworze
- czy sika w określonych sytuacjach ( po spaniu, jedzeniu, zabawie, przy nadmiernej ekscytacji - jakiej)
- czy załatwia się kiedy ktoś z Was jest w domu - wtedy macie możliwość ją upilnować i w porę wyprowadzić
- co i kiedy suczka je - pokarm suchy czy mokry, ile razy dziennie i czy miska z żarciem stoi cały czas, czy jest chowana jeżeli nie zje
- czy posprzątaliście porządnie miejsca, w których sika, z użyciem specjalnych środków zabijających zapach moczu?

Pies nie wie, że zrobił źle. Po prostu pewnie kiedyś, nawet nie wiesz kiedy, ktoś musiał ją skarcić za plamę na podłodze i ona zapamiętała : mokra plama = kara, więc teraz wysyła Wam tzw. sygnały uspokajające czyli CS-y ilekroć pojawi się mokra plama. Jednym z takich sygnałów jest obchodzenie łukiem, innymi - odwracanie głowy, mrużenie oczu, kulenie uszu i udawanie, że "mnie tu nie ma".

No i co z tym wychodzeniem na spacery?
Co się stało, że pies się zablokował?
Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2010, 08:42
lubię psy

Gocha, jestem pewna, ze pies wie gdzie należy robić siusiu. Trafiła do nas gdy miała 2 miesiące. Niestety w okresie kwarantanny nie wyprowadzałam jej, choć miałam własne podwórko; tak poradził hodowca. Jednak odkąd zaczęłam ją wyprowadzać na dworze robiła pięknie. Już po trzech dniach na słowa zrób siusiu siusiała, po czym spoglądała na mnie z wyczekującym wzrokiem, by dostać smakołyk. Tak jest do dzisiaj.
Na 100% pewności nie mam, czy rozumie, że źle zrobiła kiesy siusia w domu, oczywiście kiedy ją przyłapię krzyknę "nie wolno", wtedy wysyła sygnał uspokajający-(czytałam o sygnałach, w ogóle wiele czytałam, a i tak trudno mi dociec skąd te kłopoty).
Dostaje suchą karmę zmieszaną z mokrą. Ograniczam picie, bo tak poradził hodowca i też inny właściciel pieska tej rasy. Pieski te strasznie dużo piją, też jakby dla zabawy. Wczoraj późnym popołudniem wyszłam na spacer, wyszłam też po 45 min. od poprzedniego (bo wychodziłam na 2h z domu) i po tak niedługim czasie na dworze zrobiła wielką plamę.Nie chcę jej jeszcze bardziej ograniczać z wodą, bo jak tu określić ile jej potrzebuje.
To jest podstawowy problem, że nie sygnalizuje.
Nie wiem dlaczego nie chce wychodzić. Jest tak od początku. Po schodach schodzi sprawnie, choć na początku się bała- moze coś z tego lęku zostało. Moze wciąż nie akceptuje smyczy. Gdy jej ją dopinam na dole nie jest zadowolona, nie jest też zadowolona, kiedy po powrocie wycieram jej łapy, ale myślę, że to nie przyczyny. Czasami myślę, że moze piesek nie ma do mnie całkowitego zaufania, źle znosi reprymendę, a ja od samego początku, kiedy próbuje wskakiwać na kanapy, czy na córkę stanowczo, mówię nie wolno, no może to bliżej krzykniecia- może brzmię zbyt groźnie? nie biję nie moczę mordy w siusiach, ale pare razy zbliżyłam ją i dałam powąchać mówiąc nie wolno. Teraz już tak nie robię.
Jakkolwiek oddawanie moczu co nie całe 2 h do chyba za często. Widzę, ze od miesiąca nie ma postępu. Przychodzi mi jeszcze do głowy, że moze mieć nie rozwinięte dobrze nerki. Stanu zapalnego nie ma i pęcherz też w porządku. czy wychodzić częściej niż co 2 h, czy też starać sie kilkanaście minut później, bo nie wiem, czy nie utrwala się ta częstotliwość, czy nie przyzwyczaiła się, że oddaje mocz tak często. Ja nie pracuję i nie było konieczności, zeby pies zostawał sam na kilka godzin. Może gdyby tak było pies by się szybciej oduczył?
Takie częste wychodzenie przesila mnie, złapałam już trzecie przeziębienie i czuję się osłabiona.
Ma ktoś jakiś pomysł, albo podobne doświadczenia?
Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2010, 15:10
Awatar deerha
deerha deerha jest offline
miłośnik psów

Notatki w blogu: 9
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do deerha

nata05, a może zamiast krzyczec "Nie wolno!" powiedz to spokojnie, ale stanowczo.

Przygarnij zwierzaka!
www.przygarnijzwierzaka.pl/
Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2010, 15:50
lubię psy

Deerha, to nie jest krzyk, to stanowczy podniesiony ton.
Dzisiaj lepiej, jak do tej pory nic nie narobiła, byłam z nią już 6 razy i wiem, że wyjdę jeszcze 3.Razem 9, byle tylko obyło się bez wypadku(tylko gdy wstałam była kupa i siku, co się już od miesiąca nie zdarzyło, ale wczoraj wyszliśmy wczesnym wieczorem, a piesek został na ponad dwie godziny , po powrocie, ok 22.15 miał ostatnie wyjście,a normalnie ma je o 23. Myślę, że troszkę się rytm zaburzył i stąd poranny wypadek).
Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2010, 15:56
Gocha2606 Gocha2606 jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Sasza
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Gocha2606

Tu masz cały dział porad behawiorysty na temat sikania w domu ( jeśli Cię coś zainteresuje - kliknij w ikonkę "więcej", otworzy się odpowiedź na pytanie:

http://wesolalapka.pl/brudzenie-w-domu/

i tu o nauce czystości:

http://wesolalapka.pl/o-szczeniakach...na-dworze.html

http://wesolalapka.pl/o-szczeniakach...-sypialni.html

Jeśli przerywasz jej siusianie np. mówiąc "nie wolno" - natychmiast wyprowadź ją na dwór, poczekaj, żeby dokończyła to, co zaczęła, pochwal.
Możesz sobie ją przywiązać smyczą do paska, gdzie TY, tam pies, wtedy na pewno zauważysz kiedy zacznie się przymierzać do sikania.
Możesz zacząć trening klatkowy.

Ale musisz pamiętać, że szczeniaki, a taka jest jeszcze Twoja suczka sikają : po jedzeniu, po zabawie, po spaniu i w dużych emocjach.

O oswajaniu lęku przed smyczą poczytaj tutaj:

http://wesolalapka.pl/o-szczeniakach...ed-smycza.html

Masz suczkę o delikatnej psychice, lękliwą - postępuj z nią delikatnie, ale też ustanów jej jasne zasady, wtedy będzie jej o wiele łatwiej odnaleźć się w naszym świecie.

Skakanie, włażenie na meble - jeżeli mówisz psu "nie wolno" - zaraz, kiedy tylko się poprawi i zrobi coś dobrze - pochwal ją za to. Naucz ją CO ma robić ZAMIAST tego, co sobie wymyśliła. Czyli np. skakanie na kanapę "nie" - ale 4 łapki grzecznie na ziemi "dobrze".

Musisz być dla niej jasna i przewidywalna. Żadnych zbędnych ruchów - skacze na ludzi - "nie" i odwracacie się tyłem, nie patrzycie na psa, ignorujecie ją - bo każda wasza uwaga to dla niej nagroda i będzie znowu skakała.
Włazi na meble "nie" i spokojnie odgradzasz swoimi nogami suczkę od mebla, uspokoi się ' - pochwała. Lekka schizofrenia, ale kiedy mówimy, że coś jest zabronione, musimy też pokazać, co jest dozwolone i pożądane.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2010, 16:12
lubię psy

Gocha, bardzo, bardzo Ci dziękuję, wszystko poczytam. Myślę, ze piesek się ośmiela. Zejście na dwór za kiełbaską wypada coraz lepiej, najchętniej schodzi, kiedy wszyscy domownicy razem wychodzą. Mam nadzieję, ze za miesiąc będzie wytrzymywać chociaż bite trzy godziny.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Skocz do forum