|
||||||||||
|
|
||||
|
||||
|
Mam trzymiesięcznego psa owczarka niemieckiego,jak oduczyć go załatwiania się
w domu? Czy jest jakiś skuteczny sposób? Czy nie jest za wcześnie? Daniel, ddolegowski@gmail.com, 2007-09-19 20:16:47 |
|
|
||||
|
||||
|
Najpierw naucz pieska załatwiać się na gazetę. Kiedy widzisz, że będzie się załątwiał, przenieś go na gazetę i pochwal (smakołykiem albo zabawką). Owczarki są mądre, więc powinien szybko zrozumieć o co chodzi. Póżniej, kiedy będzie się załatwiał wyłącznie na gazetę, przenoś ją powoli w stronę drzwi, tylko tak, żeby maluszek wiedział, gdzie jest (latanie z pełnym pęcherzem w poszukiwaniu gazety może go przestarszyć
. Następnie wyjdź z nim na dwór i tam połóż gazetę. Jeśli się załatwi - pochwal go. Póżniej stopniowo przyzwyczajaj go do załatwiania się na trawnik. I pamiętaj, by nagradzać go nawet za małe dokonania. Powodzenia ![]() Vilga, vilga666@op.pl, 2007-09-21 10:53:42 |
|
|
||||
|
||||
|
Mam 14-letniego jamnika.Przes te wszystkie lata pies nie robil w mieszkaniu , od trzech dni o 2-giej w nocy leje w kuchni.Co zrobic.Prosze o pomoc. Pozdrawiam wszystkich .
Andrzej, 2007-10-20 08:57:55 |
|
|
||||
|
||||
|
Andrzeju, skontaktuj się z dobrym weterynarzem. 14-to letni pies ma juz prawo do pewnych "starczych" zachowań. mozna się jeszcze zastanowić czy ma to inne niz to podloze ale dopiero po diagnozie weterynaryjnej.
piootr smurawa, 2007-10-24 11:11:31 |
|
|
||||
|
||||
|
Daniel, proponuje zawsze gdy pies sie naje lub napije lub gdy sie obudzi wyjsc z nim na dwór i pozostac tak dlugo az sie nie zalatwi. po siku lub kupie fantastyczna nagroda (smaczki, czochranie i zadowolony pancio).
jak zdarzy się cos w dmu to nie zwracaj uwagi tylko poprostu idziecie na spacer i tak jak wyzej. ja wiem ze to czaso i pracochlone ale... latwiej jest z pluszakami . jezeli robi sie to konekwentnie to taka nauka trwa ok 2 tygodnie. potem jest juz latwiej. polecam kontakt z trenerem ondokladnie omowi wszystkie przypadki. do poduszki i stosowania!polecam "Szczenie Doskonale" Gwen Bailey.pozdrawiam piootr piootr smurawa, psiaakademia@op.pl, 2007-10-24 11:22:09 |
|
|
||||
|
||||
|
Mam 4 miesięczną sunie yorka miniaturkę - wychodzimy na spacer co 2 godziny,wie że tam trzeba załatwić swoje potrzeby i to robi za każdym razem i co z tego, kiedy po powrocie po 20 minutach robi siusiu w domu.Rozumie ze to mi się nie podoba bo ucieka na swoje legowisko,po kilku minutach wychodzi i zachowuje się jakby nic się nie stało.Co robić, bo nie uśmiecha mi się wychodzić z nią co 30 minut!
anna k, 2007-10-26 13:06:20 |
|
|
||||
|
||||
|
Anno K, ja szybko oduczyłem swoją labusię siusiania i kupkania w domu poświęcając dwie godziny - raz zdarzyło mi się przypilnowac moment, w którym ugięłatylne nózki do siusiania, w tym momencie skarciłem ją chwytając za kark jak matka i wyniosłem na trawkę. Od tego czasu stoi pod drzwiami i szczeka.
powodzenia andrzej andrzej, nwestor@onet.pl, 2007-12-12 14:20:46 |
|
|
||||
|
||||
|
nasz pies skonczyl tydzien temu 1 rok zycia , jest to maly szpic niemiecki.
niestety i my mamy z tym problem . zlapanie go na goracym uczynku nie jest takie proste , on jest bardzo sprytny i potrafi wykorzystac moment naszej nieuwagi. najgorsze jest to , ze upodobal sobie 2 miejsca : sciana w kuchni lub parkiet w sypialni. zawsze znajduje kaluze na podlodze lub coraz wieksza plame na scianie . ignoruje to , wycieram spokojnie z podlogi . jednak w ciagu dnia zdarza sie to kilka razy. sa dni , ze brakuje mi cierpliwosci . czy on bedzie to robil przez cale zycie ? na dwor wychodzimy z nim dosyc czesto , na spacery codzienne tez. chwalimy go gdy tam sie zalatwi. po przyjsciu do domu za 30 minut znajduje kaluze ..... nie mamy doswiadczenia z psami , staram sie duzo czytac na ten temat. teoretycznie wiem , jak w niektorych sytuacjach postepowac ale ..... ktos mi powiedzial, ze nasz pies znaczy teren bo mamy koty. wiele ludzi ma psy i koty i nie maja takiego problemu. sami mamy znajomych , ktore maja kilka kotow i psa. jezeli macie jakies pomysly - piszcie. pozdrawiam |
|
|
||||
|
||||
|
Ojej, no to rzeczywiście problem. To już duży piesek, to nie jest już szczenięce sikanie.
Te dwa miejsca pewnie pachną mu już dość mocno i ścieranie, mycie nie zdaje się na wiele. A dałoby się np. zastawić, zasłonić czymś te miejsca? Tak, żeby nie dać pieskowi okazji do ćwiczenia się w niewłaściwym zachowaniu. To bym na pewno zrobiła w pierwszej kolejności.
|
||||
|
||||
|
obawiam sie , ze zasloniecie nic by nie dalo - znajdzie inne miejsce . a zaslonic tych miejsc niestety nie mozna. chcialabym dociec jaki jest powod tego sikania . moze gdzies tkwi nasz blad - pewnie tak wlasnie jest - ale jaki?
w sypialni on sika w kilku miejscach - podsikuje najczesciej cos co stoi na podlodze np. fotel . i zawsze zalewa podloge bo fotel ma u dolu przestrzen i stoi na takiej obreczy. |