forum dyskusyjne mampsa.pl
Szkolenie i WychowanieSklep dla PsówKatalog KynologicznyForum DyskusyjneEncyklopedia Ras PsówBlog o Psach

Wróć   Pies i Ty | Forum mampsa.pl - pytania, problemy, odpowiedzi, porady, wskazówki. > Szkolenie i wychowanie psa > Złe przyzwyczajenia psów
Zarejestruj się Blogi mampsa FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 22-01-2008, 14:52
Awatar kopia forum
kopia forum kopia forum jest offline
poprzednie posty

Domyślnie Śpi w moim łóżku...

mam 5 misięcznego buldoga francuskiego, który ciąle załatwia się w domu, tylko nie tam gdzie trzeba robi po kontach a nie w miejscu wyznaczonym, a gdy wychodze z nim na dwór to niema czasu a to drzewko a to trawa. a gdy przychodzimy do domu robi gdzie popadnie, prosze pomóżcie mi bo niemam już siły, mam też problem z odzwyczajeniem go spania na łóżku przez niego się wogóle nie wysypiam proszę o pomoc

magda, 2007-10-19 20:25:15
Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2008, 14:53
Awatar kopia forum
kopia forum kopia forum jest offline
poprzednie posty

Domyślnie Odp: Śpi w moim łóżku...

Magdo. Twój buldog francuski narzuca Ci swoją dominację. Zacznij od zmiany tej postawy. Z miłości do niego pozwoliłaś szczeniaczkowi spać w pościeli i teraz bieda. Proponuję: przywołuj go na jego legowisko ulubioną zabawką i poleceniem ''na miejsce", kiedy przyjdzie, pochwal. Z czasem mu się to utrwali. Kiedy będziesz kładła się spać, wydaj mu komendę 'na miejsce" zawsze, jak będzie ći się pakować do lóżka - cierpliwie, stanowczo, ale nie krzycz. Aż do skutku. Ani razu więcej nie pozwól mu wskakiwać do łóżka, na kanapy, fotele itp. bo zabawa zacznie się od nowa. Twoje łóżko ma być tylko Twoim "legowiskiem". Poza tym - to podstawa prawidłowych relacji - najpierw posiłek jedz Ty, potem michę dostaje piesek, nie pozwól przepychać mu się przez drzwi, przytrzymaj go kolanem i smyczą. Może kiedy zrozumie swoją pozycję w stadzie, to kłopoty z załatwianiem się w domu znikną. śpróbuj też wymęczyć go w domu zabawą i jak tylko przerwiesz, to leć od razu na spacer. Pochwal, kiedy się załatwi. Przepraszam za długi wywód, więcej nie będę.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2008, 08:37
Awatar Saku192
Saku192 Saku192 jest offline
cudowny właściciel

Imię psa: Sonia
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Saku192

Ja bym pieska zlała i położyła na jego posłanie,a jeśli znowu wejdzie na łuszko to znowu mu dać klapsa i położyć go na jego posłanie ,albo na podłoge/dywan.a z tym śikaniem to ja niewiem ,ale chyba nauczyć sikać na tekturke i ją wymieniać codziennie ,no a jak się nienałuczy to tak zrobić:

Przyłapać na śikaniu w kont i jak śika nie jak odejdzie to dać klapsa.
A jak chcesz żeby śikał na podwórko to jak chce do toalety to go przyuważyć i jak będzie chciał się zlać w kąt to go wynieś na poidwórko i będzie drapał o dzwi żeby się wyśikać.Powinno pomóc.Pozdro
Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2008, 21:24
Awatar pietruszka
pietruszka pietruszka jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Leon,Nutka

Cytat:
Napisał Saku192 Zobacz post
Ja bym pieska zlała i położyła na jego posłanie,a jeśli znowu wejdzie na łuszko to znowu mu dać klapsa i położyć go na jego posłanie (......) a mama ciebie zlała jak weszłaś do niej na łuszko ...

Przyłapać na śikaniu w kont i jak śika nie jak odejdzie to dać klapsa.
A jak chcesz żeby śikał na podwórko to jak chce do toalety to go przyuważyć i jak będzie chciał się zlać w kąt to go wynieś na poidwórko i będzie drapał o dzwi żeby się wyśikać.Powinno pomóc.Pozdro
Saku strasznie uwielbiasz bić , jak czytam twoje posty to aż dech zapiera, praktycznie co post to tylko "lanie". Oj musisz być bardzo niedobrą właścicielką psa (o ile masz psa). Współczuję twojemu psiakowi ile on musi zebrać bicia biedaczek .
Stary 10-08-2008, 20:12
Awatar Luzia15
Luzia15 Luzia15 jest offline
miłośnik psów

Wink Odp: Śpi w moim łóżku...

Spanie w łóżku? Kto by na to pozwolił?!
Chociażby... JA!!! xD Moje psiaki śpi razem ze mną. I co w tym złego? Czytałam, że to pogłębia więź między panem a psem. xD A tak poza tym, nie obchodzi mnie to co myślą inni. Toffik, Tuptuś i Tinka będą spali ze mną zawsze.
Stary 10-08-2008, 20:52
Awatar sybla & haki
sybla & haki sybla & haki jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Haker
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do sybla & haki

A tak w ogóle, to właściciele psów się dzielą na tych, którzy pozwalają swoim zwierzakom na spanie w łożku i na tych, którzy się do tego nie przyznają . Ja się przyznaję - Haki śpi z nami - chociaż nie całą noc, zasypia u siebie na posłaniu a w środku nocy ładuje się do wyrka i strasznie rozpycha. Ale to akurat nieco się udało poprawić - kupiliśmy szersze łożko .
Poważnie mówiąc - jeśli komuś przeszkadza zwierzak w łóżku - po prostu go nie wpuszczać! Trzeba będzie z początku przeczekać protesty i próby wchodzenia, stanowczo ale bez złości i przemocy wypraszać psa. Ale jak już nie wpuszczamy, to na wszystkie łóżka, nie ma wyjątków - musi być konsekwencja!
Natomiast jeśli piesek nadal mimo "zaawansowanego wieku szczenięcego" załatwia się w domu, należy po pierwsze wykluczyć problemy zdrowotne a po drugie podjąć naukę czystości "od zera", czyli jak z maleńkim szczeniaczkiem - wyprowadzanie po przebudzeniu, posiłkach, zabawie, chwalenie i nagradzanie za każde załatwienie się w wyznaczonym miejscu.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2008, 17:33
Awatar Saku192
cudowny właściciel

Cytat:
Napisał pietruszka Zobacz post
Saku strasznie uwielbiasz bić , jak czytam twoje posty to aż dech zapiera, praktycznie co post to tylko "lanie". Oj musisz być bardzo niedobrą właścicielką psa (o ile masz psa). Współczuję twojemu psiakowi ile on musi zebrać bicia biedaczek .
Oczywiście że nielubie bić psa
Ale raz 2 razy musi chyba dostać za złe zachowanie ,a jak mi sie psy pogryzły to co mam mówić stale "niewolno" , "niewolno" , "niewolno" ?
Chyba niechciał byś żebym tu pisała o stracie psa ,prawda ?
Przeciesz one by się zagryzły ! To by było przykre :0
A moja sunia ma się znakomicie ! I jestem dobrą właścicielką jak piesek mnie widzi to odrazu przybiega .Może mnie żle oceniasz?
Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2008, 10:36
Dorota Dorota jest offline
nowy uczestnik forum

Witam!Moj pies pekinczyk"bandzior",zalatwia sie wszedzie na łózko ,poduszke ,podloge...wszedzie.Ma juz 10 miesiecy,nie moge wychodzic z nim co dwie godziny bo poracuje.gazeta nie pomogla,kuweta stoi pusta.nawet jak wrocimy z pola po jego zalatwieniu sie w domu za pare chwil zrobi to samo!!!juz nie mam sily!!!Ratunku bo utone w jego siuśkach!!!
Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2008, 16:13
Awatar ewka i haker
ewka i haker ewka i haker jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Haker
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do ewka i haker

kurcze nie wiem co powiedzieć co poradzić Dorota
z moim nie bylo takich problemów

Saku a słyszałaś o pozytywnych metodach??
dac klapsa...zlac go...
myslisz ze pies bedzie cie lubil
naprawde wspolczuje jesli tak dajesz psu klaspy

,,nie wolno"pies ma zrozumieć a kara ma byc inna niz ,,klaps"

Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2008, 16:39
Awatar Saku192
cudowny właściciel

Cytat:
Napisał Dorota Zobacz post
Witam!Moj pies pekinczyk"bandzior",zalatwia sie wszedzie na łózko ,poduszke ,podloge...wszedzie.Ma juz 10 miesiecy,nie moge wychodzic z nim co dwie godziny bo poracuje.gazeta nie pomogla,kuweta stoi pusta.nawet jak wrocimy z pola po jego zalatwieniu sie w domu za pare chwil zrobi to samo!!!juz nie mam sily!!!Ratunku bo utone w jego siuśkach!!!
Hmmm....Terz mam pekińczyka takiego jak widać na zdjęciu
Załatwia się na gazetki (u mnie w domu).Kupke czasami zrobi po łuszko ale żadko
Kuwetke planuje terz kupić ,ale wysadze jej wnętrze tekturką
Myśle że to pomoże
A i jeszcze ,w jakim jest wieku twój piesek ?
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Skocz do forum