|
||||||||||
|
|||||||
| Zarejestruj się | Blogi mampsa | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
||||
|
||||
|
cześc, jak oduczyc psa złego nawyku? mój 5-miesięczny pies Pastel kradnie kurze jajka z kurnika i zjada. Wie, że to niedopuszczalne zachowanie bo już nie raz dostał za to reprymendę ale kiedy nikogo nie ma w zasięgu jego wzroku natychmiast wchodzi do kurnika i robi swoje. Pies jest zwykle posłuszny, i chętnie uczy się nowych sztuczek.
Co robic? prosze o radę, pozdrawiam Anja Anna, Anja221@op.pl, 2007-08-24 20:10:14 |
|
|
||||
|
||||
|
Aniu !
Mogę się założyć, że odpowiedzi na Twoje pytanie nie ma w żadnej książce na temat wychowania i szkolenia psów ! Prawdopodobnie inni ludzie mają czasami podobne problemy - jednak nie pytają. W tej chwili nie przychodzi mi do głowy żadne rozwiązanie.. ale obiecuję, że pomyślę - popytam - podyskutuję - i może coś wymyślimy ! W tej chwili mogę "podpowiedzieć" pewien sposób - stosowany przez wielu instruktorów klikerowej nauki. (kliker, pozytywne szkolenie - zobacz Kliker - skuteczne szkolenie psa lub Pozytywne szkolenie psa dla żółtodziobów - w sklepie mampsa.pl Z tego co pamiętam - opisują tam metodę na oduczenie psów złych nawyków w taki sposób: (NIE MÓWIĘ ŻE TO SKUTECZNE, ALE TAK OPISUJĄ) naucz psa wykonywać niepożądanie zachowanie na komendę ! (niszczyć na komendę, szczekać na komendę, itp) potem po prostu nie wydawaj psu tego polecenia :-) warto pamiętać, aby komendę nazwać jakoś nietypowo ! nie wiem, czy w przypadku jajek będzie/byłoby to skuteczne ! obawiam się, że popęd "jedzenia" jest silniejszy ! pozdrawiam, no to mam nockę z głowy, będę siedział i kombinował, co robić. johnrambo, rambo@hot.pl, 2007-08-27 22:58:44 |
|
|
||||
|
||||
|
Może sprubuj nauczyć psa innego zachowania w zamian za to?
Np. zostawiaj w kurniku jakąś zabawke? ...chociaż w obliczu samonagradzającego się zachowania jakim jest porwania jajka, a potem w nagrode jego skonsumowanie... może się nie udać ( Ja osobiście polecam po prostu zabezpieczenie jakoś kurzych grzęd tak, żeby pies nie miał do nich dostępu i problem z głowy ;o) Anza&Hacker, 2007-08-29 15:04:38 |
|
|
||||
|
||||
|
Anju- podobnie jak Anza uważam, że kradzież a potem TAKA nagroda jak jajko- jest nie do wykorzenienia u psa- zabezpieczyć - na czas Waszej nieobecności- psa lub kurnik
![]() Karamada, gerda_mp@op.pl, 2007-09-09 08:34:37 |
|
|
||||
|
||||
|
Anno - jeśli twój psiutek z tego sam nie wyrośnie, możesz zastosować ostrą metodę. Posmaruj jajka np. ostrą musztardą albo sosem z papryczek chili. Kiedy zje takie coś, na pewno już więcej nie ruszy jajek
Ale pamiętaj - stosuj to w ostateczności!Vilga, vilga666@op.pl, 2007-09-21 10:43:41 |