forum dyskusyjne mampsa.pl
Szkolenie i WychowanieSklep dla PsówKatalog KynologicznyForum DyskusyjneEncyklopedia Ras PsówBlog o Psach

Wróć   Pies i Ty | Forum mampsa.pl - pytania, problemy, odpowiedzi, porady, wskazówki. > Twoim zdaniem > Oceny produktów dla psów
Zarejestruj się Blogi mampsa FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 18-01-2008, 11:57
Awatar mampsa.pl
mampsa.pl mampsa.pl jest offline
forum.mampsa.pl

Imię psa: husk
Notatki w blogu: 2
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do mampsa.pl
Domyślnie Kong: zabawki nie do zdarcia

Interaktywne Zabawki Kong

Legendarny Kong został doceniony przez miliony właścicieli psów i szkoleniowców zarówno za nieprześcignioną jakość i wytrzymałość, jak i wielorakość zastosowań. Najlepsi szkoleniowcy i behawioryści polecają od ponad 25 lat zabawki Kong jako efektywne narzędzie szkoleniowe w kształtowaniu wielu zachowań i zwyczajów psa takich, jak: gryzienie, strach przed samotnością, przyzwyczajenie do klatki i eliminacja ogólnej nudy. A psy od ponad 25 lat wiedzą, że Kong to czysta zabawa.

Jedną z głównym zalet zabawek Kong jest uniknięcie nudy i stresu u Twojego psa (oraz zmartwień u Ciebie). Produkty Kong są zabawne oraz interesujące i w rezultacie zapewniają Twemu psu zajęcie na długi czas. Pozwól swemu psu zająć się czymś, gdy skończyłeś z nim zabawę lub chcesz obejrzeć ulubiony program telewizyjny. Zabawka Kong wymaga od Twojego psa wykazania się sprytem i zapewnia mu przy tym świetną zabawę.

Psy, które są zajęte zabawą rzadziej cierpią z powodu nudy lub stresu. Napełnij więc zabawkę Kong ulubionymi przysmakami Twojego psa i cieszcie się dobrą zabawą i relaksem.

Częstym źródłem frustracji właścicieli psów są pogryzione buty, książki, meble itp. Gryzienie jest naturalnym zachowaniem psa i odgrywa ważną rolę w jego rozwoju fizycznym. Ze względu na to, iż większość psów lubi gryźć, ważne jest, aby nauczyć je, co im wolno. Przeprowadź tę lekcję w pozytywny sposób, przy pomocy zabawy produktem Kong wypełnionym przysmakami, cały czas chwaląc psa, gdy bawi się i gryzie zabawkę.

Pamiętaj o wymienianiu zabawek i smakołyków, aby utrzymać zainteresowanie psa i chęć dalszej zabawy.

Zabawa interaktywna wzmacnia więź pomiędzy Tobą a Twoim psem. Spraw, aby czas spędzony wspólnie z psem był wyjątkowy. Twój pies będzie uwielbiał zabawę na świeżym powietrzu z Tobą i wszystkich ulubioną zabawką… Kong.

Wypróbuj kilka ćwiczeń wymyślonych przez najlepszych szkoleniowców lub wymyśl swoje własne. Bądź kreatywny!

Aport Konga: użyj dwóch zabawek Kong; poproś swojego psa, aby usiadł zanim rzucisz pierwszą zabawkę. Kiedy Twój pies przyniesie zabawkę z powrotem, pokaż mu drugiego Konga i każ puścić pierwszego. Potem zacznij wszystko od początku.

Chowanie i szukanie Konga: włóż smakołyki do jednej z zabawek i ukryj ją. Każ swojemu psu jej szukać.

Lęk przed rozstaniem czy strach przed izolacją może wywołać u psa niepożądane zachowania. Najczęstsze problemy związane z osamotnieniem psa objawiają się nadmiernym szczekaniem lub piszczeniem, niszczeniem przedmiotów, depresją lub nadpobudliwością. Wielu szkoleniowców stosuje w tym przypadku bardzo efektywną metodę przyzwyczajania psa do samotności. Polega ona na stopniowym przyzwyczajaniu psa do naszych wyjść poprzez powtarzalne, krótkie wychodzenie z domu.

Ponieważ stres wywołany nieobecnością właściciela pojawia się krótko po jego wyjściu, zaleca się odwrócenie uwagi psa poprzez zajęcie go czymś innym. W tej sytuacji zabawka Kong wypełniona smakołykami jest rewelacyjnym rozwiązaniem. Próby zdobycia przysmaków zrelaksują Twojego psa i zajmą na długi czas, odwracając jednocześnie jego uwagę od nieobecności właściciela.

Klatki dla psów mogą być bardzo efektywnym narzędziem szkoleniowym. Mogą być stosowane w zapobieganiu niszczycielskim zachowaniom, zmniejszaniu lęku przed samotnością oraz służyć jako bezpieczny transporter. W rzeczywistości klatki zapewniają zwierzęciu bezpieczną kryjówkę oraz uczucie komfortu i relaksu. Zgodnie z tym, co mówią doświadczeni szkoleniowcy, kluczową sprawą jest przyzwyczajenie psa do klatki i sprawienie, aby lubił w niej przebywać.

Rozpocznij szkolenie z klatką poprzez wypełnienie zabawki Kong smakołykami. Pozwól psu obejrzeć i powąchać zabawkę, a następnie włóż ją głęboko do klatki pozostawiając otwarte wejście. Pochwal psa za każdym razem, gdy wejdzie do klatki. Nigdy nie próbuj popychać, ciągnąć lub zmuszać psa do wejścia do klatki. Bądź cierpliwy, używaj zabawki Kong i spraw, aby szkolenie z klatką było pozytywnym doświadczeniem.

Szkoleniowcy i behawioryści zgodnie twierdzą, że właściciele psów zbyt wiele czasu poświęcają na poprawianie zachowań swoich psów niż chwalenie ich. Najważniejszym aspektem szkolenia psa jest nauczenie go, które zachowania są akceptowalne. Pochwały i stosowanie zabawek Kong pozwolą Ci osiągnąć sukces w szkoleniu.

Zobacz zabawki KONG w sklepie mampsa.pl
Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-05-2008, 18:53
Awatar Michał Filipiak
Michał Filipiak Michał Filipiak jest offline
redakcja mampsa.pl

Imię psa: husk
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Michał Filipiak
Domyślnie Odp: Kong: zabawki nie do zdarcia

hej, hej...

- słyszałem, że przyjechały do nas super pasty do napełniania zabawek kong,
- z niecierpliwością czekam na ich premierę,
- już czuję ten zapach wątróbki i widzę mlaskanie mojego psa...

pssst. pasty nie trzeba przechowywać w lodówce.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2008, 15:57
Awatar Snoopy
Snoopy Snoopy jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Snoopy
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Snoopy

Tak, tak to prawda! Zamówiłam już pastę o smaku wątróbki. Dostarczona zostanie jutro lub w poniedziałek chętnie podzielę się wrazeniami
Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2008, 09:43
Luzia Luzia jest offline
lubię psy

Mój pies również ma taką zabawkę i świetnie się nią bawi. Wystarczy, że włożę do środka jego kilka ulubionych smakołyków, to on już biegnie do mnie i się bawi. :-)
Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2008, 10:30
Awatar Snoopy
miłośnik psów

Czy kong jest wytrzymały? Taki dla beagla?
Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2008, 20:43
Awatar Tośka
Tośka Tośka jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Ozzy i Loca

Loca już delektowała się pastą o smaku wątróbki, a kolejna, o smaku masła orzechowego, już czeka w kolejce!

Stwierdziłam, że mam dość babrania się w pasztecie i innych ustrojstwach, którymi zwykle napełniam konga i zakupiłam dwie pasty. Pies oszalał na ich punkcie i wylizuje konga ze szczególną uwagą i dokładnością. Nie trzeba go nawet myć po użyciu, tak dokładnie jest wyczyszczony
Stary 10-05-2008, 20:51
Awatar Snoopy
miłośnik psów

A która pasta bardziej mu smakuje?
Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-05-2008, 23:00
Awatar Tośka
Tośka Tośka jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Ozzy i Loca

Cytat:
Napisał Snoopy Zobacz post
A która pasta bardziej mu smakuje?
Jej. Loca to dziewczynka.

Wspomniałam w poprzednim poście, że pastę wątróbkową już jadła, a orzechowej jeszcze nie, więc nie wiem, którą preferuje. Wątróbkowa bardzo jej smakowała, a kong po uczcie został czyściutki jak łza
Stary 11-05-2008, 08:57
Awatar Snoopy
miłośnik psów

Mówiąc mu miałam na myśli pieska która pasta mu (pieskowi) bardziej smakuje.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2008, 15:20
kika22 kika22 jest offline
uwielbiam psy

Kong, fajna zabawka ale do zdarcia, a raczej do zerzarcia.
My zacheceni pozytywnymi opiniami o wytrzymalosci zamowilismy od razu 3, bo zeby bylo taniej. Dwie zabawki wytrzymały ok tygodnia ( piłka z wypustami -czerwona i zabawka z materiału jak sa piłki tenisowe z wypustkami). Zabawki fajne i solidnie, ale nie dla naszej suki.
Wydaje mi się, ze nadaja sie bardziej dla psów, które nie niszcza zabawek.
Natomiast standardowy Kong jest cały i suka super sie nim bawi jak sa tam przysmaki. Past jeszcze nie stosowalismy.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Skocz do forum