forum dyskusyjne mampsa.pl
Szkolenie i WychowanieSklep dla PsówKatalog KynologicznyForum DyskusyjneEncyklopedia Ras PsówBlog o Psach

Wróć   Pies i Ty | Forum mampsa.pl - pytania, problemy, odpowiedzi, porady, wskazówki. > Twoim zdaniem > Karmy i gotowe jedzenie
Zarejestruj się Blogi mampsa FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 13-08-2009, 11:25
Renia Renia jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Aza
Notatki w blogu: 2
Domyślnie Karma Pedigree i Chappi

Witam!
Co sadzicie o tych karmach? Pisałam na forum "Mój pies" też taki temat i napisali, ze to zła karma i nie powinno się jej kupować. Jedni pisali, że jest tam dożo soli a w składnikach w cale tak nie pisało.A jakie Wy kupujecie karmy dla psów ??
Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2009, 12:06
Awatar marti
marti marti jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Pusia, Sonia
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do marti
Domyślnie Odp: Karma Pedigree i Chappi

http://www.forum.mampsa.pl/smaczki-s...kie-t92p7.html
Tu była mała dyskusja na ten temat i jest tam też moja wypowiedź, więc nie będę się powtarzać. Ja karmię Britem.

Zwierzęta cały czas do nas mówią, spróbujmy je usłyszeć
Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-08-2009, 19:18
Awatar neosia13
neosia13 neosia13 jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Neo
Notatki w blogu: 5
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do neosia13

ojejku karma jak karma-ja tam podaje od czasu do czasu pedigree ale głownie daje mu jako smakole podczas sesji. te karmy typu brit czy inne takie są drogie i wg. mnie to lekka przesada żeby tyle na psa jedzenie wydawać. nie mowie ze nie ale chyba te prestiżowe karmy są o wiele za drogie i nic nie ma w nich nadzwyczajnego.(pewnie zaraz sie ewka albo marti przyczepią ;P)
w mojej miejscowości(a raczej wsi) ludzie, w wiekszosci rolnicy itp., podają psom pasze dla zwierząt z mlekiem i jakoś psy są zdrowe i nikt nie mysli zeby kupowac karme po 70 zł tylko po to ze jest "niby zdrowa", chociaz ma podobny sklad do tych tanszych. ja jestem przy gotowanym jedzeniu i mój piesek jest spasiony że hej (ale nie ma nadwagi) i jest mu z tym dobrze bo jest zdrowy i śliczny.mi nie zalezy zeby sie pochwalic ze kupuje karme po 100 zł i jest ona najlepsza i chce być jak paris hilton i blablabla
Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2009, 12:05
Awatar Marta&Frodo
Marta&Frodo Marta&Frodo jest offline
dobry właściciel

Imię psa: Frodo vel Gałgan
Unhappy Odp: Karma Pedigree i Chappi

Chappi jeszcze nie próbowałam (tzn. nie próbował mój pies), ale po Pedigree zaczął wymiotować, więc przestałam mu dawać. No może kilka kulek jako smakołyki, bo dostałam od ludzi paczki P Junior i nie mam co z tym zrobić.

By poznać Frodo z bliska...
http://www.shihtzu-mylife.blogspot.com
Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2009, 16:58
Awatar marti
marti marti jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Pusia, Sonia
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do marti

Cytat:
.(pewnie zaraz sie ewka albo marti przyczepią ;P)
A no przyczepi Bo Brit jest dosłownie minimalnie droższy od pedigree. Ja kupuję 2x15kg za 149zł. Teraz przelicz ile kosztuje 30kg pedigree.
A skład wcale nie jest podobny, co pisałam w wątku do którego podałam link.

Neosia, a zobacz ile te psy na tych wsiach żyją? Jak są chore lub niedołęzne, to nikt z nimi do weta nie biega, tylko umierają i sa astępowane nowymi. Ja soobiście za bardzo lubię swoje psy, by nie miało dla mnie znaczenia czy pożyją 10 lat czy 15 a może 18.
Cytat:
mi nie zalezy zeby sie pochwalic ze kupuje karme po 100 zł i jest ona najlepsza i chce być jak paris hilton i blablabla
A ten "argument" jest po prostu głupi. To coś w stylu: nie kupię psa z rodowodem, bo nie zależy mi na papierku i zeby sie nim chwalić.

Zwierzęta cały czas do nas mówią, spróbujmy je usłyszeć
Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2009, 17:31
Renia Renia jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Aza
Notatki w blogu: 2

Daję Azie Chappi i na razie nic jej nie jest. Kiedyś jadła Pedigree, ale wolała inną.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2009, 20:34
Awatar neosia13
miłośnik psów

po prostu marti mnie to przeraża żeby psy jadły karmy po 100 pare złotych i żeby jadły lepiej od ludzi bo ktoś chce żeby piesiunio miał wszytskie te mikroelementy czy czort wie co. pies to pies- zwierze a ja nie chce żeby moje psy ktore bede miala i żeby Neoś nie jadł lepiej ode mnie i mojej rodziny bo to by był juz szczyt wszytskiego.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2009, 21:57
Awatar sybla & haki
sybla & haki sybla & haki jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Haker
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do sybla & haki

Cytat:
Napisał neosia13 Zobacz post
po prostu marti mnie to przeraża żeby psy jadły karmy po 100 pare złotych... ja nie chce żeby moje psy ktore bede miala i żeby Neoś nie jadł lepiej ode mnie i mojej rodziny bo to by był juz szczyt wszytskiego
Przelicz to na dzienną porcję, ja kupuję Ariona 15kg za 130zł, starcza na ponad 1,5 miesiąca. Na dzienną rację wychodzi niecałe 3zł - spróbuj za tyle zrobić jedzenie dla siebie!

Cytat:
i żeby jadły lepiej od ludzi bo ktoś chce żeby piesiunio miał wszytskie te mikroelementy czy czort wie co. pies to pies- zwierze
No wybacz, to mam mu byle co dawać i się cieszyć, że żyje na tym? Na suchym chlebie by głodny nie chodził, fakt, ale jako właściciel każdy jest odpowiedzialny za swoje zwierzę, za jego zdrowie też! I bez różnicy, czy to rasowy, czy kundelek ze schroniska - każdy zasługuje na dobrą karmę, a nie "fast-foodowe" jedzenie - bo tym jest ta marketowa taniocha. Na pewno nie będe kupowac taniej karmy i wydawac kroci na weta jak mi psa uczuli albo będą problemy z układem trawiennym.

Powiem jeszcze dosadniej - jeśli kogoś nie stać na utrzymanie psa, to może nie powinien sobie całkiem głowy zawracać posiadaniem go!

Ostatnio edytowane przez sybla & haki : 14-08-2009 - 22:03.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2009, 22:00
Awatar neosia13
miłośnik psów

ale przeciez nie kaze wam karmic psa suchym chlebem tylko mówie ze nie am sesnu wydawac na drogie karmy. a tak wogóle to nawet tansza karma typu pedigre czy chappi zmieszana z jakimis kosciami czy czyms z resztek jest lepsza bo pies to bedzie lepiej jadł i bedzie mu to smakowac anizeli jakies same suche śmierdzace karmy za 100 zł.
edit: nic sie psu nie stanie jak zje troche tanszej karmy. przeciez psy nie maja bardzo delikatnego zoladka i zje prawie wszytko. ma w slinie to cos co sprawia ze je kosci i nie zatruje sie tym.

Ostatnio edytowane przez neosia13 : 14-08-2009 - 22:03.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2009, 22:47
Awatar sybla & haki
sybla & haki sybla & haki jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Haker
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do sybla & haki

No i tłumacz tu....
Tobie też nikt nie każe dawać dobrego jedzenia, resztki ze stołu wystarczą... Tyle, że psi układ pokarmowy nie jest przystosowany do takiej ilości przypraw, jaką my zjadamy. I dla psa kosteczki, okrawki wędlinki, ostre i tłuste sosy czy nasze ludzkie desery nie są dobrym jedzeniem, wręcz mogą być szkodliwe! Żeby PRAWIDŁOWO skomponować naturalną psią diete należy posiadać naprawdę sporo wiadomości z zakresu dietetyki i wręcz biochemii, z domieszką wybranych zagadnień z weterynarii na dodatek.
Jeśli już chcesz karmić naturalnie, poczytaj sobie o diecie BARF. W niej podaje się i mięso, i kości, i różne dodatki (tylko prawidłowo przygotowane!). Co w sumie wcale tanie nie jest, pracochłonne baaardzo i na dodatek nie każdy pies może być na takim jedzeniu.
Natomiast jeżeli już mam z tych czy innych przyczyn podawać karmę gotową, to niech to chociaż nie będzie dla mojego psiska szkodliwe. Bo wystarczy dokładnie sobie poczytać i przeanalizować skład takiego chappie czy pedigree, żeby się okazało, że tam są same resztki, masa soi niewskazanej dla psów, konserwanty i dodatki chemiczne, również poprawiacze smaku, które potrafią nawet uzależniać - dlatego psy tak chętnie jedzą te gotowce.

No ale to Twój wybór. Bo psa to już niekoniecznie...

I wbrew pozorom psy potrafią mieć delikatne żołądki. Również mogą być uczulone na tanie(>>> niższej wartości) składniki tanich karm. A co do smaku - mój Haki zje absolutnie wszystko, o ile dostanie to z mojego talerza albo z ręki. Co wcale nie oznacza, że będzie to dla niego wskazane.

Ostatnio edytowane przez sybla & haki : 14-08-2009 - 22:50.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Skocz do forum