forum dyskusyjne mampsa.pl
Szkolenie i WychowanieSklep dla PsówKatalog KynologicznyForum DyskusyjneEncyklopedia Ras PsówBlog o Psach

Wróć   Pies i Ty | Forum mampsa.pl - pytania, problemy, odpowiedzi, porady, wskazówki. > Szkolenie i wychowanie psa > Złe przyzwyczajenia psów
Zarejestruj się Blogi mampsa FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 31-03-2008, 13:14
Awatar Tośka
Tośka Tośka jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Ozzy i Loca
Domyślnie Odp: jak nauczyć pieska przychodzić?niesłucha

Niedawno ukazała się na rynku świetna książka autorstwa Jacka Gałuszki "Aria do mnie!". Polecam Ci jej lekturę, bo znajdziesz tam odpowiedzi na wszelkie Twoje pytania odnośnie nauki przywołania psa. Napisana jest ona prostym i zrozumiałym językiem, zaopatrzona jest w opisy życiowych sytuacji, które podnoszą na duchu, bo pokazują, że nie tylko my jedyni mamy problemy z nauczeniem psa powrotów na komendę.
Stary 31-03-2008, 22:03
borderek borderek jest offline
miłośnik psów

Notatki w blogu: 28
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do borderek

a puszczasz ją do tych psów bez smyczy? gdzie linka? nie możesz stwarzać sytuacji,w których wiesz,że nie reaguje,bo cała nauka na nic. Więc,albo zawsze na lince albo jej nie wołaj jak jest z psami.
Stary 31-03-2008, 23:08
hanisia hanisia jest offline
dobry właściciel

Imię psa: Sonia
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do hanisia

no bez smyczy jak jesteśmy w miejscu trochę odludnym, ale czasem jakiś maluch się trafi, bo dużych psów Sonia się bardzo boi, chyba że jest z nimi zaprzyjażniona, wtedy albo się do niego raduje albo przygniata łapką do ziemi i trzyma,nie ugryzie
Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2008, 15:03
Awatar korkowa
korkowa korkowa jest offline
opiekun forum mampsa.pl

Imię psa: Kora, Kaja, Rexus
Notatki w blogu: 38
Wyślij wiadomość przez Yahoo do korkowa Wyślij wiadomość przez Skype™ do korkowa Wyślij wiadomość Gadu Gadu do korkowa

!
Cytat:
Napisał hanisia Zobacz post
ogólnie w domu słucha poleceń, natomiast na dworze jak chce, puszczam ją ze smyczy żeby sobie pobiegała , jak jestesmy same nawet słucha , ale jak się ktoś pojawi ,szczególnie inny piesek mogę sobie gardło zedrzeć ,nie reaguje, próbuję ją odciagnąć w inna stronę ale nie zawsze pomaga, biegnie jak szalona ,zamochody się zatrzymują , żadne stój nie pomaga , no to by było chyba tyle bo pozatym jest ok , teraz zaczęłam się stosować do waszych porad, kroczek po kroczku , może się uda.
Spuszczasz ja przy ulicy, w miejscu gdzie jest wiele rozproszeń wiedząc, że nie przyjdzie na zawołanie?!
Już nie mówię o tym, ze pogłębiasz ją w negatywnym zawołaniu, ale o bezpieczeństwie.
Czy stosowałaś choć jedną opisana radę?
Nie spuszczaj jej w miejscach gdzie jest wiele rozproszeń...kup sobie książkę jakąś dobrą i krok po kroczku dojdziesz do celu...

Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-04-2008, 18:34
miłośnik psów

Narazie bym wogóle jej nie spuszczała tylko na długiej lince,spuszczając ją nawet w odludnych miejscach nigdy nie masz pewności czy jakiś pies nie wyskoczy albo jakiś inny interesujący ją człowiek,zwierzak. Za każdym razem kiedy doprowadzasz do sytuacji,że ona ignoruje zawołanie psujesz komende,pozwalasz jej nie wykonywać polecenia. Tak jak napisałaś wszystko małymi krokami i bez stwarzania sytuacji kiedy wiesz,że sunia jeszcze nie wróci na zawołanie.
Stary 02-04-2008, 09:20
hanisia hanisia jest offline
dobry właściciel

Imię psa: Sonia
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do hanisia

fakt, do tej pory były takie zasady ze nie było zasad, nigdy do tej pory (pomijając dzieciństwo gdzie mieliśmy pieska na podwórku) nie mieliśmy pieska bo małe mieszkanie, sytuacja z samochodem zdarzyła się na polnej drodze , nie naraziłabym jej na chodzenie po jezdni bez opieki, próbuję stosować wasze porady , widać malutkie efekty, Wszystkim za porady serdecznie dziękuję
Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-04-2008, 18:48
miłośnik psów

dobry sposób to wypisanie sobie po jednej stronie zachowań,które nie akceptujesz,po drugiej stronie ich pożądane odpowiedniki,a potem podzielenie przechodzenia od "złego" do "dobrego" zachowanie na malutkie etapy.
Stary 08-06-2010, 09:13
Doggy Doggy jest offline
lubię psy

Dokładnie, najpierw przed całą tresurą niech pies zna jedną komendę, która będzie oznaczała powrót do właściciela np. DO MNIE. Linka jest fajnym sposobem, tylko mi już zabrakło siły bo mam naprawdę duuuużego psa i silnego psa. Szkolenie z obrożą elektryczną moim zdaniem dało lepszy rezultat. Najpierw komenda, potem dźwięk z obroży, znów komenda, a jeżeli w dalszym ciągu nie było reakcji to dopiero impulsu. Teraz już na spacerach impulsu nie używam wcale, pies reaguje na komendę, a jeżeli naprawdę coś skradnie jego uwagę to wystarczy dźwięk w obroży i od razu wie o co chodzi
Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2010, 09:33
Awatar deerha
deerha deerha jest offline
miłośnik psów

Notatki w blogu: 9
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do deerha

yyy.. sorry, ale ta obroża elektryczna krzywo mi brzmi...

Przygarnij zwierzaka!
www.przygarnijzwierzaka.pl/
Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-06-2010, 10:23
Doggy Doggy jest offline
lubię psy

Ja wiem doskonale jakie jest pierwsze skojarzenie, tylko że bezpodstawne. Właśnie "krzywo brzmi"... jeśli kiedyś będziesz mieć okazję to przyjrzyj się jak wygląda spacer z psem, który właśnie na takiej obroży był szkolony. Uwierz, że wcale nie wygląda na niezadowolonego. A spójrz czasem na ludzi, którzy tracą cierpliwość na spacerze i tłuką psa smyczą. To jest dopiero krzywda dla psa.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Skocz do forum