|
||||||||||
|
|||||||
| Zarejestruj się | Blogi mampsa | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|||
|
|||
|
mam 4 miesięcznego kundelka i dużo problemów:
![]() |
|
|
||||
|
||||
|
Witam.
A jak pan jej tłumaczy , że na łóżu wchodzic nie wolno ? Czy piesek był badany przez weta ? Czy ma możliwośc podjadania z miski między posiłkami , czy raczej miska jest zabierana gdy pies skończy jedzenie ? Czy piesek załatwia się w ogóle na spacerach , czy zawsze w domu ? Jak pan wtedy reaguje , gdy przydarzy się wpadka ? Prosiłabym o napisanie więcej szczegółów. Sądzę , że napewno ktoś panu poradzi.
|
|||
|
|||
|
Wychowuję obecnie kolejnego , już trzeciego psa. Myślę więc, że mogę choć trochę służyć pomocą.
Przede wszystkim musisz sobie uświadomić, że pies jest jak małe dziecko i wymaga na początku naszej zwiększonej uwagi. Ja staram się, aby w zasięgu wzroku mojego psa znajdowało się jak najmniej przedmiotów, z którymi mógłby się "rozprawić" . Jeśli zdarzy się taka sytuacja, że Korek weźmie coś , czego brać nie powinien zdecydowanym głosem mówię " e-e" i zabieram mu przedmiot mówiąc "oddaj". Za każde wykonanie polecenia chwalę go. Poza tym ma świetną zabawkę kupioną w sklepie "mam psa"- psitulanka kong snugga wugga-pies uwielbia się nią bawić i zaspokaja instynkt podgryzania innych rzeczy. . Poza tym stosuję metodę klikerową w wychowaniu Korka- naprawdę działa-potrafi wykonać po dwóchtygodniach podstawowe komendy- siad, zostań, noga, łapa, na miejsce. Ćwiczę z nim codziennie zaledwie 5 minut, a efekty świetne. Zestaw z książką kupisz również w "mam psa". Jeśli chodzi o kwestię utrzymania czystości, przede wszystkim nie krzycz, jeśli pies załatwi się w domu. Po prostu wychodź z nim tak często, jak to możliwe- wychodząc powtarzaj do znudzenia słowo "siusiu", a kiedy się już załatwi, pochwal, możesz poczęstować go malym przysmakiem. . Życzę sukcesów, wierzę, że sobie świetnie poradzisz. . Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem, jeśli bedę oczywiście miała odpowiednią wiedzę. |
|
|
|||
|
|||
|
Cytat:
Mieszkanie posprzątać specjalnymi preparatami "odor-stop" - bo pies nadal czuje tam zapach moczu i traktuje te miejsca jako toaletę. Wchodzi na łóżko , pomimo, że jej tłumaczysz, że tak nie wolno - no, ale czy myślisz, że ona rozumie po polsku albo w jakimkolwiek innym jęzuyku? Łózko jest fajne - miękkie, ciepłe i pachnie właścicielem. Najprostsze rozwiązanie - zamykać drzwi do tego pokoju, gdzie jest łózko albo postawić w drzwiach specjalną barierke albo położyć coś na łóżku np. odwrócone krzesła, żeby pies nie mógł tam wejść, kiedy Cię nie ma. A kiedy jesteś po prostu PRZERWIJ mu to włażenie, spokojnym NIE albo klaśnij w dłonie - i natychmiast pochwal kiedy tylko 4 łapki znajdą się na podłodze. Niszczy? To po pierwsze - zapewnij jej przed wyjściem długi i ciekawy spacer, ale zakończony czymś spokojnym np. węszeniem i tropieniem. Pozamykaj pomieszczenia, do których pies na razie nie ma wstępu. Zamiast posiłku - zostaw jej KONG wypełniony serkiem topionym i karmą ( to ma być taka masa, którą pies musi wylizywać i wyżerać) albo pysznego gryzaka - suszoną tchawicę czy penisa wołowego. Plus ewentualnie do kontaktu feromony DAF w dyfuzorze. zastanów się też, czy pies nie dostaje za energetycznej karmy i nie ma za mało ruchu i ciekawych zajęć, w tym nie tylko zabawy, ale też szkolenia? No i ewentualnie pomyśl o treningu klatkowym. To zajmuje około dwóch tygodni, ale kiedy pies polubi klatkę, możesz go tam zamykać kiedy wychodzisz z domu i masz spokój z niszczeniem, włażeniem na łóżko i sikaniem. Tu link do tematu o co chodzi z klatką: http://www.coape.pl/kennelklatka.html |