forum dyskusyjne mampsa.pl
Szkolenie i WychowanieSklep dla PsówKatalog KynologicznyForum DyskusyjneEncyklopedia Ras PsówBlog o Psach

Wróć   Pies i Ty | Forum mampsa.pl - pytania, problemy, odpowiedzi, porady, wskazówki. > Szkolenie i wychowanie psa > Co robić, gdy pies...
Zarejestruj się Blogi mampsa FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 16-02-2010, 18:17
kanarek15 kanarek15 jest offline
nowy uczestnik forum

Domyślnie help mam problemy z psem

mam 4 miesięcznego kundelka i dużo problemów:
  1. załatwia się w domu pomimo, że była chwilę temu na spacerze
  2. wchodzi na łóżko pomimo, że tyle razy jej tłumaczyłam że nie wolno
  3. gdy zostaje sama w domu dostaje szału. Nie poznaje swojego pokoju, gdy wracam
Nie mam pojęcia co mam robić. Już nie mam siły. To jakiś koszmar. Podłoga drewniana cała zasiusiana. Rzaczy powyjmowane z półek. Pościel zawsze ściągnięta na podłogę
Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2010, 19:14
Awatar deerha
deerha deerha jest offline
miłośnik psów

Notatki w blogu: 9
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do deerha
Domyślnie Odp: help mam problemy z psem

Witam.
A jak pan jej tłumaczy , że na łóżu wchodzic nie wolno ?
Czy piesek był badany przez weta ? Czy ma możliwośc podjadania z miski między posiłkami , czy raczej miska jest zabierana gdy pies skończy jedzenie ?
Czy piesek załatwia się w ogóle na spacerach , czy zawsze w domu ? Jak pan wtedy reaguje , gdy przydarzy się wpadka ?
Prosiłabym o napisanie więcej szczegółów. Sądzę , że napewno ktoś panu poradzi.

Przygarnij zwierzaka!
www.przygarnijzwierzaka.pl/
Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2010, 07:33
anna anna jest offline
nowy uczestnik forum

Wychowuję obecnie kolejnego , już trzeciego psa. Myślę więc, że mogę choć trochę służyć pomocą.
Przede wszystkim musisz sobie uświadomić, że pies jest jak małe dziecko i wymaga na początku naszej zwiększonej uwagi. Ja staram się, aby w zasięgu wzroku mojego psa znajdowało się jak najmniej przedmiotów, z którymi mógłby się "rozprawić". Jeśli zdarzy się taka sytuacja, że Korek weźmie coś , czego brać nie powinien zdecydowanym głosem mówię " e-e" i zabieram mu przedmiot mówiąc "oddaj". Za każde wykonanie polecenia chwalę go. Poza tym ma świetną zabawkę kupioną w sklepie "mam psa"- psitulanka kong snugga wugga-pies uwielbia się nią bawić i zaspokaja instynkt podgryzania innych rzeczy. . Poza tym stosuję metodę klikerową w wychowaniu Korka- naprawdę działa-potrafi wykonać po dwóchtygodniach podstawowe komendy- siad, zostań, noga, łapa, na miejsce. Ćwiczę z nim codziennie zaledwie 5 minut, a efekty świetne. Zestaw z książką kupisz również w "mam psa". Jeśli chodzi o kwestię utrzymania czystości, przede wszystkim nie krzycz, jeśli pies załatwi się w domu. Po prostu wychodź z nim tak często, jak to możliwe- wychodząc powtarzaj do znudzenia słowo "siusiu", a kiedy się już załatwi, pochwal, możesz poczęstować go malym przysmakiem.. Życzę sukcesów, wierzę, że sobie świetnie poradzisz.. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem, jeśli bedę oczywiście miała odpowiednią wiedzę.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2010, 15:48
Gocha2606 Gocha2606 jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Sasza
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Gocha2606

Cytat:
Napisał kanarek15 Zobacz post
mam 4 miesięcznego kundelka i dużo problemów:
  1. załatwia się w domu pomimo, że była chwilę temu na spacerze
  2. wchodzi na łóżko pomimo, że tyle razy jej tłumaczyłam że nie wolno
  3. gdy zostaje sama w domu dostaje szału. Nie poznaje swojego pokoju, gdy wracam
Nie mam pojęcia co mam robić. Już nie mam siły. To jakiś koszmar. Podłoga drewniana cała zasiusiana. Rzaczy powyjmowane z półek. Pościel zawsze ściągnięta na podłogę
Maluch nie został nauczony czystości. Jak to zrobić pisała już Anna, ja tylko dodam - wychodzić tak często, jak jest potrzeba, nawet i kilknaście razy na dobę, chwalić za każde załatwienie się na dworze.
Mieszkanie posprzątać specjalnymi preparatami "odor-stop" - bo pies nadal czuje tam zapach moczu i traktuje te miejsca jako toaletę.

Wchodzi na łóżko , pomimo, że jej tłumaczysz, że tak nie wolno - no, ale czy myślisz, że ona rozumie po polsku albo w jakimkolwiek innym jęzuyku?
Łózko jest fajne - miękkie, ciepłe i pachnie właścicielem.
Najprostsze rozwiązanie - zamykać drzwi do tego pokoju, gdzie jest łózko albo postawić w drzwiach specjalną barierke albo położyć coś na łóżku np. odwrócone krzesła, żeby pies nie mógł tam wejść, kiedy Cię nie ma. A kiedy jesteś po prostu PRZERWIJ mu to włażenie, spokojnym NIE albo klaśnij w dłonie - i natychmiast pochwal kiedy tylko 4 łapki znajdą się na podłodze.

Niszczy?
To po pierwsze - zapewnij jej przed wyjściem długi i ciekawy spacer, ale zakończony czymś spokojnym np. węszeniem i tropieniem.
Pozamykaj pomieszczenia, do których pies na razie nie ma wstępu.
Zamiast posiłku - zostaw jej KONG wypełniony serkiem topionym i karmą ( to ma być taka masa, którą pies musi wylizywać i wyżerać) albo pysznego gryzaka - suszoną tchawicę czy penisa wołowego.
Plus ewentualnie do kontaktu feromony DAF w dyfuzorze.
zastanów się też, czy pies nie dostaje za energetycznej karmy i nie ma za mało ruchu i ciekawych zajęć, w tym nie tylko zabawy, ale też szkolenia?

No i ewentualnie pomyśl o treningu klatkowym. To zajmuje około dwóch tygodni, ale kiedy pies polubi klatkę, możesz go tam zamykać kiedy wychodzisz z domu i masz spokój z niszczeniem, włażeniem na łóżko i sikaniem.
Tu link do tematu o co chodzi z klatką:

http://www.coape.pl/kennelklatka.html
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Skocz do forum