|
||||||||||
|
|||||||
| Zarejestruj się | Blogi mampsa | FAQ | Lista użytkowników | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Przeczytane Fora |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|||
|
|||
|
Witam mam na imie Agnieszka jestem właścicielką psa rasy mieszanej haskiego i wilka. Mój pies Reksiu jest psem który lubi sie bawić, ale nie wiem co mam robic: Reksiu cały czas wyje i to nie jest takie zwykłe wycie jak innych psów tylko jakby płakał ( tak jak płacze dziecko ) wiem że to brzmi śmiesznie ale mnie to martwi. A na dodatek Reks ma ładną dużą budę ale nie chce w niej byc jak go włoże do budy to się cały częsie i zaraz wychodzi. Czy może być tak że Reksiu ma klaustrofobie?
Prosze pomóżcie |
|
|
|||
|
|||
|
Mieszaniec husky i wilka?
Skąd wzięliście wilka, żeby zapłodnił sukę haszczaka??? Haszczaki to psy pierwotne i niestety często są psami niezależnymi, z silną tendencją do ucieczek i skłonnością do wycia/ skomlenia piszczenia... Ile pies ma lat/miesięcy? Jak długo go macie? Jak spędza czas - ile czasu jest z człowiekiem i co razem robicie, czy ma zapewnioną potrzebę ruchu i pracy? Jak reagujecie na takie jego zachowanie? Co do budy - nic na siłę. Nie wkładaj go do budy - lepiej go przechytrzyć i włożyć mu tam np. pyszną, pachnącą kość, ale przywiązać ją w środku tak, żeby nie mógł jej wynieść na zewnątrz. Następnym razem dać mu tam miskę z żarciem. następnym razem - coś innego pysznego. Żeby wejście do budy kojarzyło mu się z niespodzianką i czymś fajnym, a nie przymusem. Przenieść tam jego posłanie - to, które pachnie jego zapachem i na którym do tej pory spał. No i pomyśl - czy pies na pewno musi spać w budzie, nie może spać w domu? |
|
|
||||
|
||||
|
Gocha2606 ja Cie podziwiam za cierpliwosc z jaka tlumaczysz i odpisujesz na niektore
zamieszczone tutaj posty!!!Bo jak czytam ze ktos mieszanca....husky z "wilkiem"(?) (owczarkiem??) "wklada" do budy ...to mi rece opadaja!!Gocha, pozdrawiam i zycze dalszej cierpliwosci ![]() ![]() ![]()
|
|||
|
|||
|
przychylajac sie do twojego opisu to w domu juz mamy mieszanca a Reksia przygarnelam jako znajde razem bawiamy sie i chodzimy na spacery do lasu. Lekarz weterynari stwierdzil ze ma cechy haskiego i wilka, mam go prawie od roku a jego wycie mi nie przeszkadza tylko martwi.
|
|
|
|||
|
|||
|
Jeżeli ma geny haszczaka - to niestety one często sobie wyją.
Możesz mu jednak zapewnić to, co husky lubią najbardziej - ruch, czyli bieganie z Tobą, bieganie przy rowerze, ciągnięcie zaprzęgu ( np. opony) i tak po kilkanaście kilometrów dziennie. Oczywiście jeżeli jest już na tyle dojrzały, że może uprawiać takie sporty. Plus naukę podstawowych komend, żeby miał też zajęcie dla psychiki. A wycia nie wzmacniać - czyli kiedy tak się zachowuje, nie dawajcie mu swojej uwagi. Można nagradzać ciszę - kiedy się uspokoi, dać pyszną kość albo specjalnego suszonego gryzaka. |