forum dyskusyjne mampsa.pl
Szkolenie i WychowanieSklep dla PsówKatalog KynologicznyForum DyskusyjneEncyklopedia Ras PsówBlog o Psach

Wróć   Pies i Ty | Forum mampsa.pl - pytania, problemy, odpowiedzi, porady, wskazówki. > Szkolenie i wychowanie psa > Co robić, gdy pies...
Zarejestruj się Blogi mampsa FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 25-10-2009, 10:19
Reksiu Reksiu jest offline
nowy uczestnik forum

Imię psa: Reks
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Reksiu
Domyślnie co robic gdy pies wyje i niechce wejsc do budy

Witam mam na imie Agnieszka jestem właścicielką psa rasy mieszanej haskiego i wilka. Mój pies Reksiu jest psem który lubi sie bawić, ale nie wiem co mam robic: Reksiu cały czas wyje i to nie jest takie zwykłe wycie jak innych psów tylko jakby płakał ( tak jak płacze dziecko ) wiem że to brzmi śmiesznie ale mnie to martwi. A na dodatek Reks ma ładną dużą budę ale nie chce w niej byc jak go włoże do budy to się cały częsie i zaraz wychodzi. Czy może być tak że Reksiu ma klaustrofobie? Prosze pomóżcie
Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2009, 18:13
Gocha2606 Gocha2606 jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Sasza
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Gocha2606
Domyślnie Odp: co robic gdy pies wyje i niechce wejsc do budy

Mieszaniec husky i wilka?
Skąd wzięliście wilka, żeby zapłodnił sukę haszczaka???

Haszczaki to psy pierwotne i niestety często są psami niezależnymi, z silną tendencją do ucieczek i skłonnością do wycia/ skomlenia piszczenia...

Ile pies ma lat/miesięcy?
Jak długo go macie?
Jak spędza czas - ile czasu jest z człowiekiem i co razem robicie, czy ma zapewnioną potrzebę ruchu i pracy?
Jak reagujecie na takie jego zachowanie?

Co do budy - nic na siłę.
Nie wkładaj go do budy - lepiej go przechytrzyć i włożyć mu tam np. pyszną, pachnącą kość, ale przywiązać ją w środku tak, żeby nie mógł jej wynieść na zewnątrz.
Następnym razem dać mu tam miskę z żarciem.
następnym razem - coś innego pysznego.
Żeby wejście do budy kojarzyło mu się z niespodzianką i czymś fajnym, a nie przymusem.
Przenieść tam jego posłanie - to, które pachnie jego zapachem i na którym do tej pory spał.
No i pomyśl - czy pies na pewno musi spać w budzie, nie może spać w domu?
Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2009, 23:42
Awatar Bazooka
Bazooka Bazooka jest offline
cudowny właściciel

Imię psa: Ares Akkbar vom Steinberg

Gocha2606 ja Cie podziwiam za cierpliwosc z jaka tlumaczysz i odpisujesz na niektore zamieszczone tutaj posty!!!
Bo jak czytam ze ktos mieszanca....husky z "wilkiem"(?) (owczarkiem??)
"wklada" do budy...to mi rece opadaja!!

Gocha, pozdrawiam i zycze dalszej cierpliwosci
Stary 27-10-2009, 16:17
Reksiu Reksiu jest offline
nowy uczestnik forum

Imię psa: Reks
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Reksiu

przychylajac sie do twojego opisu to w domu juz mamy mieszanca a Reksia przygarnelam jako znajde razem bawiamy sie i chodzimy na spacery do lasu. Lekarz weterynari stwierdzil ze ma cechy haskiego i wilka, mam go prawie od roku a jego wycie mi nie przeszkadza tylko martwi.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-10-2009, 21:24
Gocha2606 Gocha2606 jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Sasza
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Gocha2606

Jeżeli ma geny haszczaka - to niestety one często sobie wyją.
Możesz mu jednak zapewnić to, co husky lubią najbardziej - ruch, czyli bieganie z Tobą, bieganie przy rowerze, ciągnięcie zaprzęgu ( np. opony) i tak po kilkanaście kilometrów dziennie. Oczywiście jeżeli jest już na tyle dojrzały, że może uprawiać takie sporty.
Plus naukę podstawowych komend, żeby miał też zajęcie dla psychiki.

A wycia nie wzmacniać - czyli kiedy tak się zachowuje, nie dawajcie mu swojej uwagi. Można nagradzać ciszę - kiedy się uspokoi, dać pyszną kość albo specjalnego suszonego gryzaka.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Skocz do forum