forum dyskusyjne mampsa.pl
Szkolenie i WychowanieSklep dla PsówKatalog KynologicznyForum DyskusyjneEncyklopedia Ras PsówBlog o Psach

Wróć   Pies i Ty | Forum mampsa.pl - pytania, problemy, odpowiedzi, porady, wskazówki. > Szkolenie i wychowanie psa > Złe przyzwyczajenia psów
Zarejestruj się Blogi mampsa FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 08-10-2009, 13:55
Awatar neosia13
neosia13 neosia13 jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Neo
Notatki w blogu: 5
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do neosia13
Domyślnie Odp: błędy wychowawcze.

ha akurat bazooka moglas to napisac na PW.ja tylko delikatnie zwracam uwage bo te forum to naprawde robi sie smietnikiem
Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2009, 15:16
Awatar Kaja10014
Kaja10014 Kaja10014 jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Sopel
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Kaja10014

neosia13 nie jest ani modem ani adminem ale jak widac zalezy jej na forum i dlatego zwraca ci uwagę, żeby ktoś taki jak ty nie robił w kazdym temacie offów :/

Jeżeli chcecie się kłócić to na pw bo to foru zamieniłoby się w śmietnisko, gdyby każdy pisał gdzie chciał, więc skończcie tu tą dyskusje dobrze?

Ja mojego psiaka uczyłam najpierw na masz, bo na tą komendę przychodził do mnie po smaka POtem mówiłam masz, do mnie aż teraz reaguje na samo do mnie
Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2009, 16:16
Awatar Bazooka
Bazooka Bazooka jest offline
cudowny właściciel

Imię psa: Ares Akkbar vom Steinberg

neosia13 i kaja10013, nie jestescie tu ani moderatorami ani adminami zeby mi zwracac uwage!...tylko trzymajcie sie tematu zamiast ujadac na Globine!..i na mnie
Pozdrawiam ..szczekajacych i ujadajacych...
Stary 08-10-2009, 17:24
Awatar marti
marti marti jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Pusia, Sonia
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do marti

Czy moglibyście się wszyscy zamknąć? Wszyscy offtopujecie odpowiadając sobie na bezsensowne posty i pogaduszki. Niech nikt głupot nie pisze, a lepiej głupotę zgłosić modowi. Zatargi- na pw.

To moja ostatnia prośba.

Zwierzęta cały czas do nas mówią, spróbujmy je usłyszeć
Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2009, 17:24
Awatar Kaja10014
miłośnik psów

Nikt na Globine nie ujada i pozatym kto tu się nie trzyma tematu?,, nie bede pokazywała palcem". Gdybyśmy nie zwracały ci uwagi to to forum zamieniłoby się w śmieciowisko! Od dbania forum są nietylko moderatorzy i administratorzy. A Globina swoimi śmiesznymi postami zasłużyła sobie na taką opinię, więc nie broń jej tak zaciekle. Więc nie piszcie już tu na inny temat! To tyle jak dla mnie, więcej się nie odezwę na offa, Marti przepraszam Ciebie i prawie całą resztę użytkowników, którym ta wywołana przez bazooke gadanina przeszkadza/
Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2009, 19:02
Awatar neosia13
neosia13 neosia13 jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Neo
Notatki w blogu: 5
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do neosia13

a tak wogóle to najczestszym problemem wychowawczym jest to , że my (nie wszyscy) lubimy przekupywac psa smaczkami,uczac go tylko na smaczkach a potem sie dziwimy ze pies bez smakola w naszej dłoni nie chce robic komendy... ja wlasnie taki blad popelniam i nie moge sie tego oduczyc...poradzcie coś!!!
(sorrki Hubert że ci zaśmiecam wątek)
Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2009, 12:48
Awatar Kaja10014
miłośnik psów

Zamiast smaczków stosuj inne nagrody. CO Twój piesek lubi tak samo a nawet bardziej od smaczków. Lubi się bawić? Bo dobrym wykonaniu siad mozesz się z nim chwilę pobawic, co będzie dla niego równie dobrą nagroda
Stary 09-10-2009, 16:42
Awatar marti
marti marti jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Pusia, Sonia
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do marti

Cytat:
że my (nie wszyscy) lubimy przekupywac psa smaczkami,uczac go tylko na smaczkach a potem sie dziwimy ze pies bez smakola w naszej dłoni nie chce robic komendy... ja wlasnie taki blad popelniam i nie moge sie tego oduczyc...poradzcie coś!!!
Tu nie chodzi o to, żeby pies robił coś nie dla smaczków, bo on robi i musi robić coś dla nagrody czyli smaczka czy czegos innego (na tym polega motywacja). Trzeba go nauczyć, że nawet jeśli nie zanosi się na smaczki, jest szansa je dostać. W efekcie pies będzie wyczekiwal na polecenie by coś dostać.

Najważniejsze- pies nie ma myśleć "o, zaraz coś dostanę" tylko "o, mam szansę coś dostać".
Rolę odgrywa tu m.in deprywacja, w szkoleniu wykorzystujemy to w ten sposób, że nie dajemy psu nic za darmo, nagradzamy systemem zmiennym, dwa razy smaczek, raz nic, raz zabawka, smaczek, nic, spuszczenie ze smyczy i komenda luz.

Bardzo ważne jest też, by nie przekupywać psa, nagroda ma być niespodzianką. Zobaczysz, że po paru razach o jakich zaraz napiszę, będziesz miała chętniejsze wykonywaniwe poleceń bez smaczka w ręce.
Nie zwracasz uwagi psa zachęcając smaczkiem, smaczek masz schowany gdzieś w kieszeni czy na regale). Wołasz psa, wydajesz komendę, którą a dobrze opanowaną, chwalisz i sięgasz po smaczek, dajesz psu luz. I tak kilka razy dziennie, codziennie, w różnych sytuacjach stopniowo zwiększając kryteria jak ze wszystkim.

Zwierzęta cały czas do nas mówią, spróbujmy je usłyszeć
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Skocz do forum