forum dyskusyjne mampsa.pl
Szkolenie i WychowanieSklep dla PsówKatalog KynologicznyForum DyskusyjneEncyklopedia Ras PsówBlog o Psach

Wróć   Pies i Ty | Forum mampsa.pl - pytania, problemy, odpowiedzi, porady, wskazówki. > Szkolenie i wychowanie psa > Co robić, gdy pies...
Zarejestruj się Blogi mampsa FAQ Lista użytkowników Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Przeczytane Fora

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 17-03-2010, 09:37
Emil Emil jest offline
nowy uczestnik forum

Domyślnie Agresywny Gdy Wychodzę

Mam następujący problem i mam nadzieję że mi w nim pomożecie.
Mój piesek ma już 8 lat zawsze jak ktoś wychodził z domu coś sobie burknął ale ostatnio gdy musieliśmy go wykastrować stał się nie do zniesienia.
Pies szczeka jak szalony, gdy ktokolwiek wychodzi z mieszkania. Wczoraj dobrze że miałem zimową kurtkę bo złapał za rękaw i zrobił w niej dziurę. Rodzice nie mają takiego problemu bo rzucają mu smakołyk i uciekają wtedy się zajmuje jedzeniem. Stwierdziłem, ze nie będę tak robił bo to i tak nie daje żadnego efektu.
Jak myślicie co można z tym zrobić?
Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2010, 19:46
Gocha2606 Gocha2606 jest offline
miłośnik psów

Imię psa: Sasza
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do Gocha2606
Domyślnie Odp: Agresywny Gdy Wychodzę

Nauczyć psa grzecznego leżenia na swoim miejscu, kiedy wychodzisz z domu.
Po jaką cholerę on łazi, skacze, szczeka i się nakręca?

Samo rzucanie smakołyków odwraca tylko uwagę psa, ale nie uczy go, CO ma zrobić ZAMIAST tego, co robi teraz.

Pies ma 8 lat, czy potrafi komendę "na miejsce" i zostać?
Jeżeli tak - to odeślij go na miejsce zanim się pobudzi, pochwal za to, że tam poszedł, daj komendę - zostań - pochwal i po prostu wyjdź z domu.
Jeżeli nie - trzeba go tego nauczyć na spokojnie i tyle.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2010, 18:27
Awatar Carmen
Carmen Carmen jest offline
lubię psy

Rzucanie smakołyków to zły pomysł, gdyż pies uzna to za nagrodę.
Naucz go komendy siad, albo leżeć, lub stój.

Piesek narzuca Ci się, chce abyś z nim został i nigdzie nie wychodził bez niego. Nie pozwól mu się zdominować, on musi wiedzieć, że to ty tutaj rządzisz. Oczywiście nie mam namyśli aby były stosowane jakieś brutalne metody.
Jeśli już chcesz mu rzucać smakołyk to tylko wtedy gdy wrócisz i nie zrobi Ci krzywdy.

CHWAL ZA DOBRE
Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2010, 18:36
Awatar deerha
deerha deerha jest offline
miłośnik psów

Notatki w blogu: 9
Wyślij wiadomość Gadu Gadu do deerha

carmen : boże , czyżby zwolenniczka teori dominacji ?

emil : rodzice źle robili , że rzucali mu te smakołyki. pies traktował to jako nagrodę i sądził , że może tak robic dalej.

a naucz go może komendy "cisza". jeśli rodzice twoi rzucali mu ten smakołyk jak był agresywny i na dodatek szczekał to nagrodzili i to i to.

jeśli nic nie pomoże to przyda się pomoc dobrego psiego behawiorysty.

Przygarnij zwierzaka!
www.przygarnijzwierzaka.pl/
Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2010, 21:09
Awatar Vion
Vion Vion jest offline
kocham psy

Imię psa: Sadie/Luka

powiem tak: w sforze psow dziko zyjacych zaden czlonek stada nie opuszcza go bez aprobaty przewodnika stada. W oczach twojego psa on ci nie dal pozwolenia na odejscie i stad takie dzikie zachowania. Teoria dominacji musi byc rozpatrywana pod wieloma katami a nie tylko od przodu
Stanowczosc i spokoj sa recepta na zmiane zachowan psa. Ale droge do porozumienia musisz znalezc sam bo najlepiej znasz swojego psa.
Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2010, 10:14
fom1234 fom1234 jest offline
lubię psy

Notatki w blogu: 1

czy pies szczeka gdy wchodzisz? gdy pies na ciebie szczeka nie zwracaj na niego uwagi a gdy na ciebie się rzuci uderz go po pysku tak żeby poczuł i nakrzycz na niego że tak nie wolno. Pies czy suka po kastracji czy sterylizacji zawsze ale to zawsze będzie inny będzie bardziej agresywny mój sąsiad ma sukę po sterylizacji i jest agresywna wobec innych psów.
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Skocz do forum